Profituning 2021

Drzý hráč v legendárnych farbách

08. február 2021Publikoval M. Lábaj

Tuning je cesta odtrhnutia sa od davu, je to vlastne pojem, ktorý znamená výber vlastnej cesty. Preložené do automobilového sveta, vďaka tuningu budú všetci poznať vaše auto, motorku či iný cestný stroj. Nadobudnúť status výnimočnosti. Asi tak nejako by som to mohol opísať. Tento status môžeme pripísať i čiernemu Nissanu GT-R, ktoré si dnes priblížime.

Život začal ako úplne obyčajné auto, Nissan R35 GT-R je po celom svete populárny svojou históriou, technikou avšak i skvelou dostupnosťou. Toto čierne kupé ale nebolo súdené odžiť život obyčajného vozidla. Jeho exteriér sa veľmi skoro zmenil vďaka šikovných rukám Wataru Kato-sana. Ak sa vám zdá, že toto meno ste už niekde počuli, vysvetlím vám dôvod. Tento pán je totiž majiteľom japonskej firmy, ktorá sa venuje exteriérovým úpravám automobilov. Vo svete ju dnes poznáme ako značku Liberty Walk.

Bodykit osadený na Nissane sa dá v katalógu nájsť pod názvom „LB Silhouette Works“. A je skutočne nádherný, vyladený do každého detailu. Vďaka moderným materiálovým technológiám je jeho základom FRP, čo je skratka pre vláknom vystužený plast. Z ľahkého kompozitu môže byť kompletne všetko, no Liberty Walk ponúka tiež možnosť doplniť niektoré diely z uhlíkového vlákna. Cena samotného bodykitu začína na 20 000 € a končí niekde okolo čiastky 45 000 €. K tomu prosím ešte treba pripočítať lakovanie a samotné osadenie na auto. Nie je to malá investícia no priama cesta ako sa vyčleniť z davu.

LB Silhouette dá autu úplné iný rozmer. Všetko je krásne do seba pospájané, na široký predný nárazník nadväzujú predné blatníky, ktoré sa potom elegantne tiahnu prahovou líniou až k zadným kolesám. Ani pomenovanie Silhouette nebolo zvolené náhodou. Je to typ bodykitu, ktorý sa osádzal na pretekárske autá skupiny 5 na prechode 70. a 80.-tych rokov. Mnohokrát úpravy boli až karikaturistické, avšak priniesli sériu závodov, na ktorú bolo radosť sa pozerať. Tento bodykit je akýmsi prenesením retro tvarov do modernej doby na moderné auto v moderných materiáloch. Kato-san zvolil na rozšírenú karosériu okorenenú rôznymi krídelkami a výduchmi legendárny čierny polep spoločnosti JPS. Tmavá farba zakrýva mnoho rôznych záhybov, dôležité krivky však nenápadne zvýrazňujú zlaté linky.

Prázdne priestory v dutinách blatníkoch vyplnili mohutné kolesá od LB Works. Sú to 20“ disky LD97 široké 11 a 12-palcov. Lenže bodykit rozšíril GT-R natoľko, že kolesá musia mať negatívne ET. Vpredu je to „len“ -45 zatiaľ čo zadok je vysunutý von až o 95 milimetrov od stredu [stred je 0, pozn.red.]. K zemi sa Nissan spúšťa vďaka vzduchovému podvozku. Vzadu na kufri hrdo stojí obrovský spojler na troch nohách. Pod ním je známa štvorica červených svetiel. A keď pôjdete očami ešte nižšie, pohľad upútajú štyri koncovky výfuku v zlatom prevedení. Krátky pohľad bol venovaný aj technike pod kapotou. Populárny vidlicový šesťvalec s objemom 3,8-litra preplňovaný dvoma turbodúchadlami je zatiaľ v sériovom stave. Do budúcnosti je v pláne pár úprav k zvýšeniu jeho výkonu.

V interiéri sa nachádza pár zlatých drobností, rovnako ako v exteriéri. Do zlata sú ladené aj brzdové strmene. Zaujímavým detailom je balíček cigariet JPS na palubnej doske rovno pod čelným oknom. Čierny Nissan GT-R Liberty Walk dokazuje, že tuning nie sú len úpravy. Je to štýl, akým žijeme naše životy. Ciest je mnoho a je iba na vás, akú si zvolíte.

text: M.Lábaj, foto: Dino Dalle Carbonare - speedhunters.com