Profituning

Ford F-150 Mil-Spec

08. apríl 2020Publikoval M. Lábaj

Zhruba pred rokom sme prvýkrát počuli o upravenom Hummeri H1 práve z dielní Michiganskej firmy Mil-Spec. Duramax pod kapotou H1 vyladili na 500 koní a 1356 Nm. Tentokrát išli do úpravy obľúbeného pick-upu od Fordu. F-150-tka im ponúkla svoj výborný základ.

Atmosférická 5,0-litrová Coyote V8, ktorá poháňa Ford, bola upravená tiež na výkon 500 koní (375 kW). Bližšie informácie o úprave motora však Mil-Spec nepovažuje za veľmi dôležité. Do popredia stavia podvozok. Úpravca tu ponúka balík Baja Performance. V ňom sú zahrnuté podvozkové komponenty a tlmiče od Fox Racing, ktoré zabezpečujú až 11-palcový (28 cm) zdvih každého kolesa. Rozšíril sa i rozchod kolies o 13,5“ (3430 mm), aby si F-150-tka zachovala stabilitu na všetkých terénoch. Vo výsledku je Mil-Spec Ford širší od Raptora o 18 centimetrov. Možnosťou je aj menej agresívny podvozok Fox 3,0 F-150 Long Travel, ktorý obsahuje plne nastaviteľné tlmiče s 3-palcovým bypass tlmičom. Podvozok od Foxu spolupracuje s pružinami Eibach ako na prednej, tak na zadnej náprave.

Mil-Spec tiež pridal pár off-road úprav aj na exteriér Fordu. Súčasťou je nízky strešný nosič, á la záhradka, na ktorej je pripevnený LED svietiaci pás široký jeden meter. Na korbe sa nachádza integrovaný držiak rezervy. 20-palcové hliníkové kolesá, na ktorých F-150 brázdi cesty-necesty sú z domácej dielne. Na nich sú obuté 37-palcové pneumatiky Nitto Ridge Grappler. K výberu sú štyri farby karosérie, dva odtiene sivej, čierna a biela. Nášľapné prahy a všetky ostatné doplnky sú striekané v práškovej farbe. Malým detailom je už len dvojica koncoviek s čiernym povrchom. Interiér dostal nový multifunkčný volant, hliníkové pádla a špeciálne kožené sedadlá. Mil-Spec Automotive si za tohto drsňáka účtuje v prepočte 78 225 €. V tejto cene je však už aj zahrnutý samotný základ úpravy, tohtoročný Ford F-150.

text: M.Lábaj, foto: Mil-Spec Automotive