PKW showroom

Ford GT40 custom od Active Power Cars

28. jún 2020Publikoval M. Lábaj

Každý snívame o nejakom aute. Bádame po rôznych domácich, českých, či iných zahraničných bazárových portálov, či sa veru nejaký pekný kus neobjaví. Prípadne ak sme ho už našli, inzerát je už dávno uložený medzi obľúbenými. V srdci nám stále bije to jediné, vysnívané.

Práve jeden nádherný exemplár obrovskej legendy sa objavil na stránkach amerického portálu Vanguard Motor Sales. Jedná sa o Ford GT40 postavený podľa originálu z roku 1965. Na odometri má však natočené iba 194 míľ, resp. 312 kilometrov. Autorom krásneho modrého Fordu je spoločnosť Active Power Cars z Ohia. Auto bolo postavené aby ste si mohli užiť ako na okruhu, tak na ceste. Športovo tvarovaný exteriér pokrýva nádherná svetlomodrá metalíza s pruhmi v štýle Ford Racing. Zážitok z pohľadu dolaďujú 17-palcové hliníkové kolesá s vylešteným límcom. To, že sa jedná o repliku vie skutočne len jej majiteľ.

V strede vozidla, za tenkou stenou kabíny, sa nachádza moderný atmosférický osemvalec Ford Coyote EFI s objemom 5,0-litrov, ktorý poznáte z Mustangu. Jeho boky a zadnú časť lemuje poriadne hrubé výfukové potrubie vyrobené na zákazku, ktoré určite nebude mať za úlohu auto utíšiť. Kľukový hriadeľ osemvalca roztáča ozubené kolesá v 6-stupňovej manuálnej prevodovke. Novodobá technológia umožnila samozrejme aj nejaké to softvérové doladenie agregátu.

GT40-tka sa na ceste správa výborne aj vďaka na mieru vyrobenému šasi a možnosti perfektnému nastavenia geometrie kolies. Pohyby karoséria tlmia športové, nastaviteľné tlmiče, veľké brzdy s kombináciou vŕtaných a drážkovaných kotúčov na oboch nápravách zase umožňujú Ford bezpečne zastaviť hoci aj na krátkom priestore. Kým sú motor a podvozok nastavené na športovú jazdu, interiér vodiča štýlovo rozmaznáva. Kožené sedačky Ford Racing nie len podržia telo, poskytujú aj trošku komfortu. Pre istotu, aby z nich posádka nevyletela, sedačky sú vybavené 4-bodovými pásmi. Prístrojová doska a stredový panel sú takisto čalúnené v čiernej koži s doplnkami z uhlíkových vlákien a počas horúcich dní, vzduch v kabíne schladí klimatizácia. V inzeráte stojí cena 115 800 €. Ostáva odpovedať už len na jediné. Koľko by stála doprava takého auta do Európy?

text: M.Lábaj, foto: Vanguard Motor Sales