GLE63 S AMG od severných susedov

04. január 2019Publikoval M. Lábaj

Jedno z najvýkonnejších Stuttgartských SUV prešlo rukami poľského úpravcu auto-Dynamics.pl z Varšavy, ktorý mu poriadne pridal na jeho medvedej sile. Poliaci ich projekt nazvali jednoducho ale výstižne - Inferno. Daný výraz sa používa pre veľmi rozsiahli a nekontrolovateľný požiar.  Čo teda pre nás máte?

Že sa nejedná o ledajaké GLE 63 S AMG vidíme už z prvého pohľadu na SUV. Poliaci ho vpredu osadili novým širokým nárazníkom so splitterom pripomínajúcim vycerené zuby, zatiaľ čo zadok odhaľuje aerodynamický difúzor a štyri koncovky výfuku. Do šírky medveď nabral aj vďaka Inferno bodykitom od Topcar. Mohutné blatníky sú vyplnené veľkolepými 23-palcovými Vossen ML-R1 kolesami v kombinácií s "balónovým" pneumatikami Continental SportContact6.

Pod kožou Mercedes ukrýva biturbom preplňovanú 5,5-litrovú V8, vo Varšave jej však vymenili celý výfukový systém. Od nových TTE turbodúchadiel vedú spaliny cez downpipe Supersprint bez katalyzátora do potrubia s klapkami od firmy Capristo. O kvalitu nasávaného vzduchu sa starajú športové filtre BMC. Prebytočný vzduch vyfúknu turbá von cez Weistec blow-off ventily. V riadiacich jednotkách je nový softvér, a to práve od auto-Dynamics.pl. Vylepšením si prešli aj brzdy, kde boli vymenené platničky za výkonnejší variant od HAWK s pletenými brzdovými hadičkami Fischer-Hydraulik.

Cítiť, že poliaci sú veľmi hrdí na svoje stvorenie. Infernu predsa na brzde namerali 806 koní (601 kW). Krútiaci moment sa zastavil na hodnote 1181 Nm, čo je viac než slušné. Pýtate sa na zrýchlenie? Dole kopcom nevieme, ale na rovine šprint z 0 na 100 km/h trvá 3,25 sekúnd. S maximálnou rýchlosťou 336 km/h tak (zatiaľ) preberá putovný pohár najrýchlejšieho SUV. Že by práve bola vyhlásená vojna nemeckým tunerom a ich SUV-čkam?

text: M.Lábaj, foto: auto-Dynamics.pl