Profituning 2021_2

Gordon Murray T.50S Niki Lauda

28. február 2021Publikoval M. Lábaj

Stvoriteľ McLarenu F1 a bývalý konštruktér stajne Brabham sa podpisuje pod ďalším dielom. Britská spoločnosť Gurdon Murray Automotive predstavila okruhovú verziu svojho superšportového vozu T.50, ktorý už sám o sebe je dosť podarený. K názvu bolo pridané písmenko S a meno Niki Lauda.

T.50S využíva rovnaký motor ako „bežný“ variant. Tým je atmosférická 4,0-litrová V12 Cosworth s maximálnym výkonom 725 koní (541 kW) pri 11 500 otáčkach za minútu. Krútiaci moment dosahuje hodnotu 485 Nm, čo je o 5% viac ako civilný derivát. K dispozícií je iba jedna prevodovka a to 6-stupňová manuálna a pádlami pod volantom avšak v dvoch možných sprevodovaniach. S dlhšou prevodovkou dosiahne T50S najvyššiu rýchlosť 322 km/h, pre okruhy s kratšími rovinkami a ostrejšími zákrutami je pripravená skrátená prevodovka s maximálkou 274 km/h.

Motor bol zároveň aj odľahčený o celých 16 kilogramov, vďaka ventilom z titánu, odstráneniu variabilného časovania a úpravy ako nasávacieho tak výfukového systému. Celkovo sa teda bavíme o váhe vozidla 852 kíl. To už je teda poriadna raketa. Na ceste ju drží prepracovaná aerodynamika s novým zadným difúzorom, obrovským predným spliterom a ventilátorom. Áno, vzadu je uložená vrtuľa s priemerom 400 milimetrov a pomáha generovať celkový prítlak až 1500 kg.

Základný monokok šasi je identický s T50-tkou, znížený bol však podvozok, o 87 milimetrov vpredu a zadok sedí o 116 mm bližšie k zemi. A keďže je T50S primárne určená pre okruhy, namiesto pravého sedadla pasažiera sa v kabíne nachádza hasiaci prístroj. Vodič zostal sedieť uprostred karosérie. Vľavo ostalo trochu miesta pre prípadného spolucestujúceho, kvôli úspore hmotnosti je však možné nechať tento priestor aj úplne prázdny. Spoločnosť GMA vyhotoví len 25 kusov okruhového stroja. Jeho výroba bude tiež musieť počkať, kým ukončia výrobu všetkých stých „bežných“ T50-tok. To sa predpokladá na začiatok roku 2023. Ak by ste mali o takúto obrovskú hračku záujem, pripravte si v prepočte 3 600 000 €.

text: M.Lábaj, foto: Gurdon Murray Automotive