Profituning 2023

GR Yaris Rovanpera / Ogier Edition

26. január 2024Publikoval P. Kovács

Po tom ako dostala špičková hračka pre dobrých šoférov facelift, prichádza Toyota s dvoma limitovanými edíciami pre GR Yaris. Kalle Rovanpera a Sebastien Ogier Editions disponujú špeciálnymi vzhľadovými balíčkami a na mieru šitými jazdnými režimami. Ogierovo auto je ladené do tmavého odtieňa s názvom Matte Stealth Grey, ktorý dopĺňajú modré brzdové strmene za ostrými 18-palcovými kolesami BBS. Špeciálny rally spojler vyrobený z plastu vystuženého uhlíkovými vláknami zdobí poklop a nájdete tu niekoľko nálepiek na počesť Ogierovho úspechu vo WRC a jeho rodnej krajiny Francúzska. Rovanperovo auto je jasnejšie, nesie odkaz jeho trojfarebného pretekárskeho laku so špeciálnymi logami a vyznamenaniami WRC.

Vo vnútri majú obe autá špeciálne odznaky a kontrastné prešívanie jedinečné pre každú edíciu. Nájdete tu aj exkluzívne TFT displeje, zobrazujúce špecifické jazdné režimy pre každé auto, ktoré sú ďaleko odlišné od nastavenia štrku a trate, ktoré by ste našli na normálnom GR Yaris. Edícia Ogier dostala režim „Morizo“, ktorý Toyota popisuje ako „priame spojenie maximálne aplikované na predné a zadné kolesá počas akcelerácie a uvoľnené len v prípade potreby počas brzdenia“. Režim „SEB“, pomenovaný po Ogierovi bol vyladený tak, aby posielal viac výkonu na zadné kolesá.

Pokiaľ ide o farebnú edíciu Rovanpera, tá dostala režim „Donut“, ktorý zaisťuje „ovládanie šmyku počas driftovania“. K dispozícii je tiež režim „KALLE“, ktorý v spolupráci s odlišným zadným diferenciálom napomáha agresívnejšiemu správaniu sa zadnej časti vozidla pri vjazde do zákruty. Toyota postaví celkovo len 200 kusov tejto edície GR Yarisu – každú po 100 ks a šancu kúpiť si ho budete mať len po zapojení sa do lotérie, ktorá sa začne na jar. Ak vás vyberú, dostanete auto a niekoľko elegantných VIP výhod, ako napríklad stretnutie s pretekármi, ktorí týmto chilli papričkám darovali svoje meno.

text: P.Kovács, foto: Toyota