GRiD 2018 pokoril rekordy

05. december 2018Publikoval P. Kovács

So západom slnka sa nad Johannesburgom počas tohtoročnej Gymkhana Grid spustilo ozajstné peklo. Hustý dym zo spálených pneumatík zahalil nebo nad traťou a pretekári predvádzali neuveriteľné výkony. Kde inde môžete vidieť súperiť slávne závodné stroje s viac ako 1000 koňmi proti podomácky upraveným autám v tesných súbojoch, v ktorých ide o desatiny sekúnd? Hlavnou politikou v paddocku Gymkhana Grid je, na rozdiel od ostatných závodov, dať možnosť komukoľvek, kto má talent a dokáže ho zúročiť.

Jedno z najlepších predstavení predviedla japonská driftová legenda Daigo Saito so svojim šialeným 1000-koňovým Chevrolet Corvette. Tridsaťosemročný pretekár ukázal vo svojom V8 monštre neskutočne presné a rýchle jazdy a nedal šancu ani jednému zo svojich súperov, medzi ktoré patril napr. miestny pretekár Rano Barnardt, alebo Monster jazdci Dmitriy Illyuk, Steve BAGGSY Biagioni a Jason Webb.

Štvornásobný šampión triedy RWD Luke Woodham zažil krušné chvíle v súboji s Jasonom Webbom a vďaka dvojsekundovej penalizácii mohol na piaty titul zabudnúť. Jason Webb sa so svojím Mustangom umiestnil na druhom mieste, tesne pred tretím Woodhamem, ktorý porazil Steva BAGGS Biagioniho.
Výsledky triedy RWD:
1 - Daigo Saito
2 - Jason Webb
3 - Luke Woodham

V triede All-Wheel Drive zvíťazil po druhý krát v rade dvojnásobný šampión FIA World Rallycross Johan Kristoffersson a perfektne tak zakončil svoju úspešnú sezónu. Švédska hviezda súperila s ťažkou konkurenciou v podobe jeho tímového kolegu z WRX Pettera Solberga. Medzi jazdami oboch borcov boli počas celého víkendu rozdiely v desatinách sekúnd. Na treťom mieste skončil ešte len sedemnásťročný Oliver Solberg v Citroene Xsara, s ktorým zvíťazil jeho otec v minulom roku v Grécku. Mladý Oliver, ktorý tento rok vyhral RallyX Nordic Championship a bol úspešný v European Rally Championship, bojoval s niekoľkými technickými problémami, ale aj napriek tomu dokázal, že je potencionálnym budúcim šampiónom. V kategórii Pro-Am bol najlepší Brit Jonathan Buck s vozidlom Subaru Impreza, ktorý tesne porazil veterána Dmitrija Sribnyja.


Výsledky AWD:
1 - Johan Kristoffersson
2 - Petter Solberg
3 - Oliver Solberg

Gymkhana GRID pokorila veľa rekordov aj mimo trate. Závod, ktorý sa konal v Carnival City, v Johannesburgu bol vysielaný naživo po celej planéte. V dnešnej dobe, kedy bývajú športové prenosy v určitých častiach sveta často blokované, mohli fanúšikovia kdekoľvek naživo sledovať preteky, výsledky ale aj dianie v paddocku a v zákulisí celej akcie. Šéf Hoonigan Ken Block priviezol do Južnej Afriky svoj šialený 1400bhp Ford Mustang Hoonicorn RTR V2 a predviedol epickú show v bitke proti Daiga Saito vo finále Smoke and Style. "Strašne som si to užil. Vo svojej poslednej jazde vo Smoke and Style som cez dym a kusy spálených pneumatík skoro nič nevidel, ale plyn som držal pribitý k podlahe. A o tom presne Gymkhana Grid je. Daigo predvádzal so svojou Corvettou celý víkend skvelú prácu, všetky jazdy boli presné a víťazstvo si rozhodne zaslúžil. Mám radosť aj z Jasona Webba, ktorý všetkých prekvapil keď v semifinále vyradil Luka Woodkhama. Gymkhana GRID nie je o tom, kto má najsilnejšie auto s najväčším počtom koní, ale o vodičských schopnostiach a presnosti. Jediná chyba vás môže vyradiť, "povedal Block.

zdroj: Monster energy