Profituning 2021

Gunther Werks Viola Purple

19. január 2022Publikoval P. Kovács

Kalifornská dielňa Gunther Werks premieňa Porsche 911 generácie 993 na veľmi špeciálne stroje. Ich hitom sa prednedávnom stali otvorené verzie Speedster a znamenajú špičku v obore tzv. "restomod". Z originálu zo Zuffenhausenu boli vyrobené len dva kusy, takže ak máte vyše pol milióna USD, stanete sa členom naozaj výnimočného klubu. Najnovšou zákazkou spoločnosti je edícia v unikátnej tmavofialovej farbe s decentnými pásmi po bokoch. Interiér dotvárajú sedadlá s takisto fialovými akcentmi, koža, alcantara a oproti ostatným Speedstrom sa môžu zákazníci tešiť na ešte väčšiu porciu karbónu.

Takmer každý panel karosérie okrem dverí je vyrobený z uhlíkových vlákien, k dispozícii je tiež kompozitné obloženie pre predný splitter, rám čelného skla, detaily gondol na zadnej palube a časti spojlera ducktail. Speedster jazdí na tlmičoch s externými nádržami a je tu hydraulický systém zdvihu nosa. Vpredu pracujú šesťpiestikové strmene Brembo a vzadu štvorpiestikové. Tie vykúkajú spoza trojdielnych kovaných kolies s päťlúčovým dizajnom evokujúcim klasický Fuchs štýl.

Gunther Werks Speedster používa 4,0-litrový plochý šesťvalec s výkonom 435 koní (324 kW) a krútiacim momentom 454 Nm. Výkon prechádza cez 6-stupňový manuál Getrag G50 s prispôsobenými prevodovými pomermi až po zadný diferenciál s karbónovou spojkou.

text: P.Kovács, foto: Gunther Werks