Profituning 2023

Hellcat Quicksilver

22. apríl 2023Publikoval M. Lábaj

Ako si predstavujete ultimátny restomod? Ak je to niečo na štýl pôvodného dizajnu a pod povrchom použitá moderná technika, tento americký výtvor sa vám bude páčiť. Spoločnosť ExoMod Concepts sa zo začiatku zaoberala úpravami starších automobilov. Po kompletizácií zopár projektov si však povedali, že by to chcelo niečo úplne nové. Aj keď sú old-schoolové muscle cars naozaj krásne, už je to takmer 50 rokov stará technológia.

Firma ExoMod sa spojila s najlepšími dizajnérmi a najšikovnejšími staviteľmi karbónových karosérií v USA. Na svet prišiel prvý Dodge Challenger SRT Hellcat Quicksilver. Ako základ použili aktuálny podvozok modelu SRT Hellcat a osadili na neho karbónovú karosériu modelu Charger z roku 1968. Celá stavba im trvala 1500 hodín práce. Nová karoséria je však o 10 centimetrov širšia no zároveň o takmer 182 kilogramov ľahšia.

Pod prednou kapotou je uložený nový motor z Hellcat-u v sériovom stave. Kompresorom preplňovaná 6,2-litrová V8 produkuje ozrutných 808 konských síl (603 kW) a 960 Nm, ktoré spracováva osem-stupňová aická prevodovka TorqueFlite a zadná náprava. Pri Dodge aj napriek kompletnej zmene vzhľadu, stále ostáva platná záruka na pohonné ústrojenstvo.

V ExoMod upravili brzdový systém, vozidlu dali 6-piestikové strmene Brembo a 398 milimetrové vŕtané kotúče. Obrovské brzdy vypĺňajú priestor medzi lúčmi 20-palcových diskov Forgeline vyrobených na mieru. Vpredu majú šírku 10-palcov a vzadu 12-palcov. Disky sú obuté v športových pneumatikách Nitto NT555. Sedadlá sú prečalúnené do luxusnej talianskej kože Amaretto, rovnako aj výplne dverí. Stropnica zase v semiši. Ak by posádku omrzel zvuk osemvalcového motoru z nerezového výfuku, môže si pustiť muziku z 18-reproduktorového systému Harman Kardon a využiť aj subwoofer v kufri.

Cena tejto exkluzívnej prestavby je v prepočte 314 000 €. ExoMod Concepts má v pláne vyrobiť ďalších 6 kusov v sérii C68 Carbon. Ďalšia séria bude zahŕňať 10 exemplárov s menšou modernizáciou karosérie podľa originálnych modelov Charger z rokov 1968 a 1969. Generálny riaditeľ spoločnosti Rick Katzeff tento výtvor nazýva „najlepším z oboch svetov“.

text: M.Lábaj, foto: ExoMod Concepts