Profituning 2021_2

Hľadáš zachovalú CRX?

27. októbra 2021Publikoval M. Lábaj

Na internetových bazároch nájdeme mnoho rôznych vozidiel, starých, nových, jazdených iba sviatočne či do obchodu. Na Portugalskom portáli garagisti.pt sa ale objavil skutočný unikát. Portál zverejnil ponuku sivej Hondy CRX z roku 1990, na tom by nebolo nič špeciálne, až kým si nepozriete podrobnejší popis tohto vozidla.

Jedná sa o druhú generáciu ekonomického športového modelu CRX, ktorý zdedil techniku populárneho hatchbacku Hondy Civic. Spomínaný kúsok má pod kapotou uložený benzínový motor s objemom 1590 ccm a 16-ventilovou technikou. Agregát disponuje výkonom 125 konských síl (93 kW), ktoré posiela na predné kolesá cez 5-stupňovú manuálnu prevodovku.

Už z prvých fotiek vyzerá Honda neuveriteľne zachovalo. Lak vo farbe Blade Silver Metallic je ako nový, takisto ako všetky plastové detaily, žiadne vyblednuté doplnky. Pohľad do interiéru prezrádza, že sa naozaj jedná o veľmi peknú uloženku, sedačky sú bez jedinej chybičky rovnako ako všetky gombíky. Tie sa časom radi lámu alebo strácajú. Odvážim sa tvrdiť, že táto Honda stále po 30-tich rokoch stále vonia novotou. Nakoniec až detailná fotka prístrojovej dosky odhaľuje odpoveď na túto záhadu. Inzerovaná Honda CRX od výroby v roku 1990 do dnešného dňa najazdila len 17 kilometrov!

V krátkom popise pod fotkami je spomínané, že Honda bola kúpená u predajcu v Lisabone a putovala do súkromnej garáže. Nasledujúce dekády strávila zaparkovaná na štyroch dielenských stojkách. Jej pneumatiky sa počas celých rokov ani nedotkli zeme. V popise sa dokonca hovorí, že v motore je stále naliaty továrenský motorový olej. Jediné, čo bolo počas státia vymenené je akumulátor a brzdová kvapalina. Cena tejto autentickej časovej kapsule nie je zverejnená, dozvedia sa ju len priami záujemcovia.

text: M.Lábaj, foto: garagisti.pt