Profituning 2023

"Indecent"

14. apríl 2023Publikoval M. Lábaj

Mnohými milované ale aj nenávidené. Porsche 911 poznáme už od roku 1964 a aktuálne sa vyrába jeho ôsma generácia 992. V takom množstve prirodzene existuje aj nekonečne veľa upravených 911 v celom spektre štýlov až sa vytvoril stereotyp upraveného Porsche. Tento žltý kúsok sa však vymyká všetkým pravidlám a stereotypom o upravenom Porsche 911. Vystihuje ho aj prezývka Indecent 001, ktorá v preklade znamená niečo ako „neslušný, nemravný“.

Keď sa pozeráme na široké blatníky tejto 911, hneď nám napadnú tri písmená. RWB (Rauh-Welt Begriff). Áno, Nakai-san je skutočný umelec keď príde na reč o bodykitoch pre 911 a najpopulárnejší ambasádor tohto štýlu. Ale Sebastian mal takisto nápad a šikovné ruky. Vytvoril niečo, čo je takmer v štýle OEM-Plus, s prvkami GT3 na oboch stranách karosérie. Vzadu charakteristický ducktail spojler a masívne lemy blatníkov s decentne upraveným 3,6-litrovým plochým šesťvalcom.

Príbeh Indecent 001 sa začína keď Sebastian dokončil svoj prechádzajúci projekt divokej Ameriky s menom Dodge Viper. Porsche bolo na úplne opačnej strany spektra. Tak sa vízia a plán začali dávať dokopy. Projekt trval dlhšie ako bolo plánované, ale vieme, že vždy sa ten čas akosi rýchlo stráca. Na Sebastiana prišla veľká dilema, musel vyrobiť blatníky, do ktorých by pasovali masívne Rotiform FUC. Dokonca jeden čas boli disky aj na predaj a Sebastian mal chuť hodiť celý projekt 997 do koša. Kolesá majú však také obrovské rozmery, že nikto sa ich nerozhodol ani vyskúšať na svoje auto. Disky si teda Sebastian nechal a pustil sa do stavby blatníkov, ktoré budú domovom širokých Rotiformov.

Vu a lá. Tak vzniklo toto prekrásne dielo. Blatníky sú vymodelované naozaj čisto, akoby ich mala 911 priamo z výroby. Čisté línie karosérie nenarúša žiadny nit či skrutka. Porsche dostalo aj nízky podvozok, pre dokonalý fit kolies s oblúkom blatníkov. Spolu s ďalšími prvkami ikonického dizajnu Porsche je i tento interiér vyrobený na mieru poctou nadčasových tvarov 911. V kabíne Sebastian skombinoval prvky zo starších aj súčasných modelov 911. Všetky doplnky sú zatmavené, čím zmizla strieborná farba, s ktorou tieto autá vychádzali z výrobnej linky. Volant pochádza z novšieho modelu 991 a skvelo pasuje do žlto-čierneho interiéru. Najvýraznejšou úpravou je tartanové čalúnenie sedadiel a výplní dvier, inšpirované klasickými modelmi Porsche. Sebastian má pripravené veľké plány pre Ultrace 2k23. Dáme vám však nápovedu, hľadajte sivý kabriolet 997.

text: M.Lábaj, foto: Ryo Kato - stancenation.com