Profituning

Karosáreň Zagato oslavuje storočnicu zberateľskými dvojičkami

04. máj 2020Publikoval M. Lábaj

Milánska spoločnosť Zagato spolupracuje s britským Aston Martinom už šesťdesiat rokov. Spolu vytvárajú krásne umelecké diela v automobilovom priemysle, no teraz, znovu spojili sily, aby poriadne oslávili nádherné výročie. Taliani totiž už 100 rokov navrhujú a vyrábajú karosérie športových áut.

Aston Martin vyrobí 38 podvozkov, na ktoré následne Zagato osadí 19 karosérií typu kupé a 19 karosérií kabrioletov. Dizajn kupé ani kabrioletu nie je nijako extravagantný, vlastne sa jedná o známy model AM Vantage V12, ktorý sa narodil v roku 2011. Avšak namiesto „starých“ materiálov karosériu vyrobili z uhlíkových vlákien a označili pár písmenami Z aby bolo dobre jasné, ktorá spoločnosť veľkolepo oslavuje. Iný je veru aj spôsob predaja, ak chcete iba jedno auto, budete si musieť kúpiť oba.

Pod stále pôvabnými krivkami je uložený atmosférický dvanásťvalcový motor uložený do V. Ten dostal pár moderných technológií, V12 s objemom 5,9-litrov dokáže zo seba dostať chutných 600 koní (447 kW). Šéfdizajnérka Marella Rivolta Zagato vysvetľuje, prečo pre prvú dvojicu zvolili farebnú kombináciu zlatej a platinovej farby: „Zlatá je symbolom čistoty a odlíšenia, čo je podľa mňa poctou pre našu prvé výročie. No a platina je znakom odolnosti voči korózií a má vynikajúce katalytické vlastnosti, a to je to, čo by som priala pre ďalších 100 rokov fungovania našej značky.“ Ostatné kusy sú už ale takmer rozpredané. Aston Martin ponúka „nekonečnú“ paletu farieb ako pre exteriér, tak pre interiér. Majiteľom dokonca britský výrobca navrhuje osobné konzultácie pre individuálne úpravy. Prvé dvojičky by sa do súkromných garáži mali dostať ešte na konci tohto roka.

text: M.Lábaj, foto: Aston Martin