Profituning 2021

Kimera EVO37: Legenda sa vracia

30. máj 2021Publikoval P. Kovács

Okrem hybridnej vlny valcuje automobilový svet (našťastie!) aj retro vlna a automobilky i menšie manufaktúry prišli na to, čo ľuďom rozbúši srdcia. Kvôli tomuto faktu je úspech receptu založenom na kultovej rally legende reinkarnovanej do modernej éry garantovaný. Talianska spoločnosť siahla na nesmrteľnú tému FIA Group B - presnejšie na domáceho zástupcu tejto šialenej skupiny v podobe Lancia 037. Jej pouličná verzia Stradale slúžiaca pre homologizáciu je dnes natoľko nedostupná, že odštartoval vývoj jej novej podoby s ponechaním základných atribútov - trubkový rám s preplňovaným motorom uprostred.

EVO37 ostáva verný tvarom a líniám pôvodnej 037-ky, avšak technológie korešpondujú s 21.storočím. Jedinou zmenou v dizajne sú nové LED svetlá a namiesto sklenených vlákien sa k výrobe panelov karosérie použil uhlíkový kompozit. Karbón je nie len tuhší ale jeho použitie sa odzrkadľuje aj na váhe unikátneho vozidla, ktoré je po novom dokonca ľahšie ako jeho predchodca.

Agregát ležiaci za sedadlami v pozdĺžnej polohe je stále rovnaký - 2,1-litrový zážihový 4-valec vyrobený spoločnosťou Italtecnica, ktorý bol potom pod vedením inžiniera Lancie Claudia Lombardiho od základu prepracovaný. S preplňovaním turbodúchadlom teraz dosahuje výkon 505 koní (377 kW) a maximálny krútiaci moment 550 Nm.

Samozrejme má Kimera EVO37 pohon zadných kolies a prichádza s manuálnou prevodovkou. o zavesenie kolies sa postarala spoločnosť Öhlins, zatiaľ čo k dispozícii sú uhlíkovo-keramické brzdy Brembo. Z modelu Kimera EVO37 bude vyrobených dokopy iba 37 kusov, každý s mastnou základnou cenou 480 000 €. Debutovať bude na nadchádzajúcom festivale rýchlosti v Goodwoode a prvé autá sa k zákazníkom dostanú v septembri.

text: P.Kovács, foto: Kimera