Profituning 2021_2

Klenot z dielne Helm motorcars

07. máj 2021Publikoval P. Kovács

Legendárny Enzo Ferrari raz označil za najkrajšie auto sveta Jaguar E-Type. A veru je v tom dačo - od roku 1961 doslova šalejú ľudia za týmito večnými tvarmi, ktorým sa naozaj nedá čo vytknúť. Roky ale bežia, technika starne, naše nároky rastú a nie každý má pri víkendovom výlete k dispozícii privátnu odťahovku pre prípad... Taktiež nie každý má plne vybavenú garáž na postupné vylepšovania, a veru ani trpezlivosť sliediť po dostupných riešeniach a dieloch na internete. Pre tých má riešenie britská dielňa Helm, v podobe majstrovsky prekopaných Éčiek prvej generácie.

Ak hľadáte šialenú, k zemi položenú a motoricky extrémne naloženú klasiku, tak ste na zlej adrese. Cieľom dielne je ponúknuť na prvý pohľad originál so spoľahlivou, zmodernizovanou technikou a interiérom, do ktorého sa proste zaľúbite. Za takýto čistý a racionálne upravený Jaguar síce musí klient vysoliť nemalé peniaze, ale bude môcť vyraziť na cruising s omnoho väčšou istotou, nehovoriac o omnoho lepších jazdných vlastnostiach. Tie sa výrazne posunuli vďaka odtučňovacej kúre - výmeny dlhej oceľovej kapoty a dverí za hliníkové, ručne vyrobené diely a tiež vďaka zákazkovej brzdovej sústave s 5-piestikovými strmeňmi vpredu. Lepší handling zabezpečujú aj nastaviteľné tlmiče, dômyselne navrhnuté stabilizátory a nové adaptívne riadenie.

Pod kapotou ostala klasika v podobe radového 6-valca objemu 3,8-litra, ktorý sa ale do posledného dielu zrenovoval. Strojovňu po novom chladí výkonnejší, hliníkový systém, namontovali sa škrtiace klapky Jenvey heritage, elektrické vedenie je úplne nové a nemôže chýbať zákazkový celonerezový výfukový systém. Aj keď by pôvodných 265 konských síl postačovalo, po úpravách má šofér k dispozícii po novom rovných 300 anglických plnokrvníkov. Dôležitejšími detailmi pre gentlemanov sú ale dozaista vychytávky ako doťahovanie dverí, vyhrievané čelné sklo, exkluzívna batožina vo farbe interiéru a nanovo vyrobené nárazníky.

Tam sa k slovu dostal majster kožiarskeho priemyslu Bill Amberg, ktorý odviedol prácu, vidiac ktorú by sa aj hovädzí dobytok veľmi rád vysporiadal so svojim osudom. Odtieň, ktorý vidíte je podľa mňa bezchybný, ale iba jeden z mnohých variant. Koža je ovinutá na mieru vyrobené, hliníkové panely prístrojovej dosky a obkladov dverí, ktoré sú navyše vybavené LED osvetlením a bluetooth stereo aparatúrou. Tu by sa mnohí chytili za hlavu, že to do ikonického odltimeru nepatrí, no tu žiadny rušivý element nenájdete - všetko čo by rozladilo majstrovskú kompozíciu je dôsledne ukryté. Celkovú exkluzivitu tejto rozprávky na kolesách umocní aj fakt, že sa z nej plánuje vyrobiť len 20 kusov.

text: P.Kovács, foto: Helm motorcars