Profituning 2023

Kompaktná novinka s logom M

11. júl 2023Publikoval P. Kovács

Výkonný model s nezameniteľným charakterom M zaujíma svoje miesto na vrchole nového radu BMW X1. Štvorvalcový agregát tvorí súčasť novej modulárnej generácie motorov BMW Group Efficient Dynamics a na dosiahnutie maximálneho výkonu 221 kW (300 k) využíva technológiu M TwinPower Turbo. Novinka BMW X1 M35i xDrive razí cestu aj v oblasti digitálnych technológií: ide o jeden z prvých modelov, ktoré obsahujú nové ovládacie rozhranie BMW iDrive s QuickSelect a BMW Operating System 9. BMW X1 M35i xDrive príde na európsky trh v novembri 2023.

Nové motory sa od predchádzajúcej generácie odlišujú rôznymi inováciami. Patrí medzi ne použitie Millerovho cyklu, prepracované sacie otvory a spaľovacie komory a zmeny v časovaní vačkového hriadeľa, vstrekovaní, zapaľovacom systéme a vedení výfukových plynov. Medzi špecifické M prvky 2,0-litrovej jednotky patrí nový, extrémne robustný kľukový mechanizmus, optimalizovaný systém prívodu oleja k piestom s chladiacimi kanálmi, ako aj hlavné ložiská prevzaté z najnovšej generácie šesťvalcového radového benzínového motora. Technológia M TwinPower Turbo zvýšila výkon úpravou systému preplňovania turbodúchadlom a nepriameho chladenia stlačeného vzduchu súčasne so zavedením dvojitého vstrekovania na prípravu zmesi v závislosti od miery zaťaženia. Motor generuje maximálny výkon medzi 5 750 a 6 500 ot./min., pričom maximálny krútiaci moment 400 Nm je k dispozícii v rozpätí od 2 000 do 4 500 ot./min.

Sedemstupňová prevodovka Steptronic namontovaná v novom modeli BMW X1 M35i xDrive vyniká mimoriadne ostrým radením. K dispozícii je aj funkcia M Sport Boost pre mimoriadne spontánny nárast rýchlosti. Keď vodič potiahne ľavú páčku radenia aspoň na jednu sekundu, všetky pohonné a podvozkové systémy sa prepnú do najšportovejšieho nastavenia. Nový model BMW X1 M35i xDrive zrýchli z pokoja na 100 km/h za 5,4 sekundy, pričom maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h.

Systému pohonu všetkých kolies pomáha pri jeho úlohe mechanický samosvorný diferenciál zabudovaný priamo do sedemstupňovej prevodovky Steptronic nového modelu BMW X1 M35i xDrive. Slúži na obmedzenie rozdielu v rýchlosti medzi prednými kolesami. S mierou svornosti až do 26 percent zvyšuje trakciu na sypkom teréne, alebo v nepriaznivých poveternostných podmienkach a zároveň zvyšuje agilitu a dynamiku ovládania pri rýchlej jazde v zákrutách. Štandardná výbava nového modelu zahŕňa adaptívne M odpruženie, ktorého mechanicky ovládané nastaviteľné a frekvenčne selektívne tlmiče prispievajú k agilite aj pohodliu na dlhých trasách. M špecifická technológia podvozka prináša v prípade výkonného modelu oproti ostatným členom rodiny BMW X1 zníženie svetlej výšky o 15mm.

X1 M35i xDrive predstavuje prvý výkonný model BMW M GmbH, ktorý na požiadanie ponúka možnosť inštalácie bŕzd M Compound. Tie pozostávajú zo štvorpiestových bŕzd s pevným strmeňom a 385-milimetrových vŕtaných kotúčov na predných kolesách a jednopiestikových plávajúcich strmeňov s integrovanou parkovacou brzdou a 330mm kotúčmi vzadu. Kotúče s vnútorným chladením sa skladajú z nosnej časti zo sivej liatiny a hliníkového kotúča, na ktorý sa pritláčajú brzdové platničky. Brzdy M Compound ponúkajú veľmi pohodlné brzdenie, vynikajúci cit a stabilnú brzdnú silu aj pri vysokom zaťažení. Okrem toho sa znížila ich hmotnosť a v porovnaní s konvenčnými brzdovými systémami majú oveľa menej neodpruženej hmoty.

M špecifické dizajnové prvky svedčia o technických požiadavkách výnimočne športového automobilu v oblasti prívodu chladiaceho vzduchu a aerodynamickej rovnováhy. Predný nárazník s obzvlášť veľkými otvormi na prívod vzduchu zaisťuje, že motor, prevodovka a brzdy môžu neustále pracovať v rámci svojich optimálnych teplotných okien, a to aj pri ostrej jazde. Výrazné predĺženia bočných prahov, špecifický strešný spojler a zadný nárazník s vložkou difúzora dávajú najavo výkonový charakter nového vlajkového modelu. Ďalší poznávací znak predstavujú štyri koncovky výfuku, každá s priemerom 80 milimetrov, integrované do špecifického zadného nárazníka.

Pre model BMW X1 M35i xDrive je k dispozícii aj špeciálny balík prvkov M Sport Pro. K už i tak výraznému vonkajšiemu dizajnu vozidla pridáva M vysokolesklé vonkajšie lišty Shadowline s rozšírenými prvkami a M svetlomety Shadowline. Balík dopĺňa brzdový systém M Sport s červenými strmeňmi, plus M športové sedadlá a M bezpečnostné pásy.

Interiér novinky BMW X1 M35i xDrive ponúka už vo svojej štandardnej verzii pútavú športovú atmosféru a jeho osobitú auru možno vylepšiť exkluzívnymi možnosťami, ako sú napríklad M športové sedadlá. M špecifický obsah na zakrivenom displeji BMW Curved Display, plne digitálnom zoskupení obrazoviek tvorenom 10,25-palcovou prístrojovou doskou a stredovou ovládacou obrazovkou s uhlopriečkou 10,7 palca, upriamuje pozornosť vodiča na zážitok zo športovej jazdy.

zdroj: BMW Group