Koncept GLA

09. máj 2013Publikoval P. Kovács

Očakávané prvé kompaktné SUV Mercedes-Benz - ako koncept GLA,  predstavili v premiére koncom apríla na tohtoročnom autosalóne v čínskom meste Šanghaj (21. až 29. apríla 2013). Dynamický koncept GLA s parametrami 4 383/1 978/1 579 mm (dĺžka/šírka/výška) má preplňovaný zážihový štvorvalec 1,991 litra s výkonom 155 kW/211 k, aickú dvojspojkovú prevodovku 7G-DCT a systém pohonu všetkých kolies 4MATIC. Celosvetovou novinkou sú jeho svetlomety s laserovou technológiou slúžiace tiež ako projektory.

Koncept GLA 

Modrasto osvetlené laserové svetlomety konceptu GLA dokážu ako projektory navyše premietať obrazy a filmy na plátno alebo plochy zo všetkých formátov spravovaných systémom COMAND Online (zo smartfónov, siete alebo z pevného disku). Koncept GLA má tiež dve kamery k natáčaniu pre trojdimenzionálne zábery.

Inovatívny dizajn GLA charakterizuje okrem iného výrazná kapota motora s prelismi, športová maska s centrálne umiestnenou trojcípou hviezdou, či pravouhlé nopky (takzvané softcubes) dotvárajúce štruktúru masky ale aj bočné prahy a koncovky výfuku.

Koncept GLA

Typické pre SUV sú pri koncepte výrazné vonkajšie zrkadlá na dvoch vzperách chránené mriežkou a predná ochrana spodku vozidla. GLA púta pozornosť aj matným lakom strieborného odtieňa Alubeam. Štúdii nechýbajú ani bočné okná bez rámov, pripomínajúce jej ašpirácie na kupé, či štíhle zapustené kľučky dverí, ktoré sa stlačením tlačidla vysunú von.

Dvadsaťpalcové disky GLA s piatimi lúčmi sa tvarom podobajú turbíne. Dostali pneumatiky 255/45 R 20 vyvinuté špeciálne pre tento koncept, ktoré nadväzujú na línie lúčov diskov a opticky ich predlžujú.
Interiéru konceptu dominujú vzájomne kontrastujúce koža a tmavý galvanizovaný hliník. Štyri samostatné sedadlá tvarom i sýto hnedou prírodnou kožou pripomínajú sedlá.

Koncept GLA

V koncepte GLA nemeckí dizajnéri navhrhli azda najkrajší interiér aký kedy bol do automobilu zabudovaný.

Koncept GLA
„S konceptom GLA sa vydávame na neprebádaný chodník v segmente kompaktných SUV – je to evolúcia tejto automobilovej triedy s nádychom športového kupé,“ vysvetľuje člen vedenia divízie Mercedes-Benz Cars Dr. Joachim Schmidt. Koncept GLA je podľa neho kompaktné SUV, ktoré spája športového ducha s univerzálnymi kvalitami robustného spoločníka vo voľnom čase.

zdroj: Mercedes-Benz