Kristoffersson a Woodham víťazi GYMKHANA GRID 2017

01. december 2017Publikoval P. Kovács

Tohtoročné finále Gymkhana GRiD hostil Johannesburg a napriek tomu, že sme nemali tú česť tento krát na vlastnej koži prežiť toto šialenstvo, nemôžeme vám ostať dlžný reportážou.  V triede zadokoliek vyhral v poradí štvrtý krát Luke Woodham a porazil britských pilotov Adama Eldera a Dannyho Crossa. Úspech zaznamenali aj pretekári FIA World Rallycross - tohtoročný šampión Johan Kristoffersson zvíťazil v kategórii All-Wheel Drive, tesne pred Petterom Solbergom a Andreasom Bakkerudom.

Gymkhana GRID láme rekordy a pálí pneumatiky. Jediný seriál, kde sa v paddocku a na trati stretnú supercars, driftové špeciály, továrenské mašiny z rallycrossu a pouličné custom cars. Počas šiestich krátkych rokov sa Gymkhana z lokálnych kvalifikácií v Európe a Škandinávii vypracovala na špičkovú udalosť s účasťou niekoľkých majstrov sveta FIA a eventy na Jadrane a Juhoafrickej republike. Od poslednej Gymkhana Grid v Aténach uplynulo 12 dlhých mesiacov. Päťdesiatka pretekárov sa konečne znovu zišla počas víkendu 18.-19.novembra, aby si zmerali sily v rezorte Carnival City v Johannesburgu. Perfektné vodičské výkony, plamene a dym z pneumatík na juhoafrickom Grid sledovali vďaka livestreamu 3 milióny divákov po celom svete.

Kategóriu All Wheel Drive ovládli svetový šampión FIA World Rallycross 2017, Johan Kristoffersson, niekoľkonásobný víťaz FIA World Championship Petter Solberg a hviezda World RX Andreas Bakkerud. V Rear Wheel Drive si Luke Woodham poradil s technickými problémami a štvrtýkrát za sebou si odniesol víťazstvo v kategórii. Poriadne sa zapotil, čelil totiž vážnej konkurencii v podobe britských jazdcov Adama Elder a Dannyho Crosse.

Luke Woodham – 1. miesto RWD
"Toto bola zatiaľ najťažšia Gymkhana Grid v histórii. Za víťazstvo vďačím svojmu tímu, ktorý pracoval fakt tvrdo. Keby mi včera niekto povedal, že dnes budem stáť na pódiu, neveril by som. Po kvalifikačných jazdách som bol úplne hotový. Normálne si užívam podpichovanie s ostatnými vodičmi, ale tentoraz som bol totálne vyčerpaný. Ani neviem, kde sa tá rýchlosť vzala, proste som sa do toho obul. Pred finále nám odišiel alternátor, museli sme teda vymieňať batériu a nabíjať ju počas pauzy medzi kolami. Začal som naozaj panikáriť, ale veľa mi pomohli BAGGS a Terry Grant, ktorým ďakujem. Klobúk dolu pred Adamom, ktorý predvádzal neuveriteľné výkony a bol mi skvelým súperom. Nikdy by som nečakal, že sa to podarí štyrikrát za sebou. "

Luke Woodham si okrem peknej trofeje zobral aj slušný šek.

Johan Kristoffersson – 1. miesto AWD
"Pravdu povediac, z víťazstva som trochu prekvapený! Mali sme rýchle auto, jasne, ale Petter, Andreas a Ken sú však fantastickí pretekári a neveril som, že boli horší, než ja. Keď sa na pretekoch dostanem do finále, cítim sa skvele. Zrazu som pod šialeným tlakom a je to všetko, alebo nič! Myslím, že vďaka inému výberu pneumatík som mal ku koncu víkendu výhodu pred Petterom. Inak by som sa chcel poďakovať Monster Energy a Gymkhana GRID, že ma pozvali sem do JAR, bola to fantastická skúsenosť. Som vďačný za každú príležitosť pretekať. Petter tiež zvíťazil pri svojom prvom štarte na Grid a teraz sa to podarilo mne - je to fakt skvelý pocit! "

Medzi štvorkolkami kraľoval Kristoffersson.


Petter Solberg – 2. miesto AWD
"Hneď na začiatku by som chcel povedať, že som rád súčasťou tejto skvelej akcie. Videl som veľa juhoafrických vodičov, ktorí merali dlhú cestu, aby sa zúčastnili, čo je fantastické. V o voľnom čase som prechádzal technickým zázemím a prezeral si všetky tie autá, ktoré boli ľudia schopní postaviť len kvôli závodu. Preto si myslím, že Gymkhana je jednou z najlepších motoristických podujatí na svete. Gratulujem Johanovi, predviedol fantastický výkon a prvé miesto si zaslúži. Rýchlo sa učí, zatiaľ neviem, či je to pre mňa dobre, alebo zle. Budúci rok musíme prísť s nejakým lepším plánom - čo takto nepozvať ho?!"

Vlaňajší víťaz triedy AWD Petter Solberg si musel vystačiť so striebrom.


Andreas Bakkerud – 3. miesto AWD
"Gymkhana Grid bol fakt nárez. Pre môj Ford Focus RSRX to bola labutia pieseň, čo je trochu emotívna záležitosť. Napriek tomu som sa celý víkend usmieval. Dobre som sa bavil pri jazdách s novinármi a včera som dokonca viezol svoju mamu! Pred víkendom som sa trochu bál, či pre tento závod nie je môj Focus príliš veľký, takže som za výsledok fakt šťastný. Keď rátam aj World RX, bolo to naše piate publikum roka. Nepoznám lepší spôsob, ako zakončiť sezónu. V posledných pretekoch som Johana dokonca porazil, ale pretože som sa dotkol kuželi, dostal som penalizáciu dve sekundy. Išiel som na maximum, ako vždy. "

 

Nórsky rallycrossový špecialista Andreas Bakkerud.

Vo finále Gymkhana sa ukázal aj slávny driftér Steve "Baggsy" Biagioni.

V prestížnom štartovom poli sa objavila aj maďarská driftérka Szántó Nikolett.

Nemohla chýbať show Terryho Granta.

zdroj: Monster energy