Profituning 2023

Label Red: Vrchol v téme „SUV power“

27. apríl 2023Publikoval P. Kovács

Len pár mesiacov po spustení výroby BMW XM predstavuje BMW M vlajkovú loď prvého vysokovýkonného automobilu s elektrifikovaným pohonom. Label Red spája systém M HYBRID s mimoriadnym výkonom a špeciálnymi dizajnovými prvkami. So systémovým výkonom 748 koní je to najvýkonnejší model BMW, aký bol kedy vyrobený a zároveň je na vrchole absolútneho výkonového rebríčka v segmentoch SAV a SAC.

Model BMW XM Label Red reaguje na potreby a túžby globálnej cieľovej skupiny individualistov – zákazníkov so záľubou v extrovertnom životnom štýle a s vášňou pre maximálny výkon v automobile. Výroba v závode spoločnosti BMW Group v americkom meste Spartanburg sa začne v auguste 2023. Na rovnaký čas je naplánovaná aj exkluzívna edícia vrcholného modelu limitovaná na 500 exemplárov s matným lakom BMW Individual Frozen Carbon Black. BMW XM Label Red oslávi svoju svetovú premiéru na medzinárodnom autosalóne Auto Shanghai v apríli 2023. Čína predstavuje popri USA a Strednom východe jeden z najdôležitejších predajných regiónov modelu BMW XM.

So systémovým výkonom 550 kW (748 k) pochádzajúcim z kombinácie spaľovacieho motora V8 s výkonom 585 k a elektromotora integrovaného do osemstupňovej aickej prevodovky M Steptronic o sile 197 k je BMW XM Label Red najvýkonnejší model divízie BMW M, aký bol kedy vyrobený. Systémový krútiaci moment vzrástol o 200 Nm a teraz vrcholí na hodnote 1 000 Nm. Výkon prenáša na cestu pohon všetkých kolies M xDrive. Model BMW XM Label Red potrebuje na šprint z 0 na 100 km/h iba 3,8 sekundy. Jeho maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h, no na požiadanie dodávaný balík M Driver's Package ju zvýši na 290 km/h.

Štandardná výbava modelu BMW XM Label Red zahŕňa adaptívne M odpruženie Professional s elektronicky riadenými tlmičmi a aktívnou stabilizáciou nakláňania ako aj Integrálne aktívne riadenie. Brzdový systém M Sport využíva vpredu šesťpiestikové brzdy s pevným strmeňom a vzadu jednopiestikové brzdy s plávajúcim strmeňom.

Charakteristický znak tejto na najvyšší výkon zameranej verzie modelu XM predstavuje červený pásik v metalíze Toronto Red, pričom v ponuke sa nachádza aj možnosť jeho voľby v čiernej farbe. Použitie červenej farby sa týka aj označenia modelov a vložiek kolies. BMW XM Label Red štandardne jazdí na 21-palcových diskoch kolies z ľahkej zliatiny. Rám mriežky chladiča BMW M a prvky difúzora dostali povrch vo vysokolesklej čiernej farbe Black. Spektrum odtieňov exteriérových lakov dostupných pre nový model zahŕňa jednu bežnú a osem metalických verzií. Zákazníci si môžu vybrať aj z viac ako 50 špeciálnych lakov z ponuky BMW Individual

zdroj: BMW Group