Profituning 2021_2

Land Cruiser LS3

09. január 2022Publikoval P. Kovács

V dobe tuctových áut "bez duše" s kadejakým alternatívnym pohonom chce čím ďalej, tým viac ľudí overenú klasiku - železo, a to s poriadnym motorom. Táto skutočnosť platí ale aj mimo segmentu športových áut a mnoho firiem sa preto začína špecializovať na tzv. "restomod" - čiže renováciu spojenú s racionálnymi úpravami. Americká spoločnosť TLC, založená v roku 1996 ponúka riešenie pre chlapskú záležitosť aj mimo spevnené cesty a zamerala sa na ikonu Toyota Land Cruiser.

Posledná hranatá krabica tejto legendy, vyrábaná medzi 1980 a 1990 s označením J60 je pre mnohých špička medzi pravými off-roadmi japonskej produkcie, pri čom jej vrcholnou verziou bola motorizácia s benzínovým, radovým 6-valcom objemu 4.0-litra o výkone 155k. Strojovňa modelu FJ62 však pre plány úpravcu nepostačila, nehovoriac o dostupnosti náhradných dielov v zámorí, preto siahli po overenej V8-ke LS3. Sila osemvalca v podobe 430 konských síl a 576Nm spriahnutá so 4-stupňovým aom z produkcie GM je už slušný základ na stavbu impozantnej mašiny.

Veľké SUV má nové odpruženie od spoločnosti Old Man Emu, vďaka ktorému je jazda oveľa pohodlnejšia a to aj napriek použitiu 33-palcových pneumatík BF Goodrich All-Terrain KO2 - poskytujúcich dostatok priľnavosti i v teréne. Zadná náprava navyše dostala kotúčové brzdy a prémiový pocit sa umocnil aj v interiéri. Ten sa dotvoril použitím kvalitnej kože na dverových paneloch a sedadlách, ktoré rozmaznávajú pasažierov aj vyhrievaním, vylepšená palubná doska obsahuje moderný informačno-zábavný systém s navigáciou. Jediným problémom tejto parádičky môže byť cena - za setup, ktorý vidíte pýtajú Američania 175 tisíc dolárov...

text: P.Kovács, foto: TLC