Profituning

Les Légendes du Ciel

01. december 2020Publikoval P. Kovács

Rôznych edícií Chironu - kráľa superáut, zazrelo svetlo sveta už niekoľko, nikdy však obdivovateľov štyroch kolies dozaista neomrzí nejaká tá ďalšia limitka. Variácie z dielne Bugatti nesklamú ani z dizajnérskeho, ani z hľadiska uvedomenia si technických údajov tohto beštiálne stroja. Výnimkou nie je ani najnovšia inkarnácia Chiron Sport s prívlastkom "Les Légendes du Ciel", ktorá vzdáva hold francúzskym "legendám neba", ktorí boli priekopníkmi stíhacieho letectva v 20-tych a 30-tych rokoch minulého storočia.

V časoch, kedy Ettore Bugatti vyrábal už svoje - v tej dobe luxusné a výkonné cestné automobily sa letecký priemysel aj vo Francúzsku ešte len formoval a legendárnych pionierov akými sú Adolphe Pégoud či Roland Garros si treba právom pripomenúť aj takouto formou. 20-kusová séria so špeciálnym sivým lakovaním Gris Serpent je i poctou pre samotného zakladateľa automobilky za prínos letectvu a začne sa vyrábať už koncom tohto roka.

Špeciálna edícia odkazujúca na slávu aviatiky prichádza s čiernou maskou v tvare podkovy a trikolórou na bokoch auta. Štvorica koncoviek výfuku je vyrobená zo špeciálnej zliatiny Inconel prostredníctvom 3D tlače, kým predné blatníky zdobí logo vrtuľového leteckého motora. To nájdeme aj v interiéri na hlavových opierkach a na hliníkovej plakete spolu s poradovým číslom exemplára. Vnútro je čalúnené exkluzívnou kožou Gaucho a zdobené hliníkovými detailmi. Výplne dverí dopĺňa náčrt pretekov lietadla Nieuport 17 a automobilu Bugatti Type 13 a za príplatok je k dispozícii dvojdielna presklená strecha.

Pod plechmi sa technika nezmenila - pozemnú raketu poháňa osemlitrový zážihový šestnásťvalec W16 s neskutočným výkonom 1 103 kW (1 500 koní) a krútiacim momentom 1 600Nm. Maximálna rýchlosť je obmedzená (!!!) na 420 km/h, pri čom cena obmedzená cena príliš nie je. Povedzme si ale úprimne, cieľovú skupinu tohto zberateľského kúsku suma 2 880 000 eur asi veľmi nezarazí...

text: P.Kovács, foto: Bugatti