Profituning

MANHART F350

02. január 2021Publikoval P. Kovács

Tradícia motoristického športu je vo Veľkej Británii obrovská. Spojené kráľovstvo disponuje viacerými prestížnymi závodnými dráhami, ako Brands Hatch či Silverstone, a je rodnou zemou množstva svetovo úspešných pretekárov a závodných automobilov. Charakteristická a vyslovene legendárna je aj farba „British Racing Green“ použitá na mnohých športových či pretekárskych autách. Na pamiatku slávnych úspechov v motoršporte si tak spoločnosť MANHART Performance vybrala nie náhodou tento odtieň laku na najnovšom počine založenom na ostrom MINI John Cooper Works GP.

Typické ozdobné pruhy rozmiestnené pozdĺž karosérie, sú vo výraznej červenej farbe a vytvárajú vysoko kontrastný vzhľad, ktorý vďaka extrovertnému bodykitu ešte viac zvýrazňuje už aj tak pútavý faktor MINI. Návrh fólie realizovali holandskí špecialisti v spoločnosti JD Customs. Rovnaká farebná kombinácia sa používa aj pre výstuhu v zadnej časti modelu F350. Ďalšie vizuálne zvýraznenie poskytujú matné čierne zliatinové disky MANHART Concave One s červenými líniami, ktoré sú namontované na nápravách trpaslíka v rozmeroch 8,5 × 19 palca s pneumatikami 235/30 ZR19.

Mimochodom si budúci nový majiteľ MANHART F350 môže byť istý absolútnou exkluzivitou svojho vozidla. Je to tak vďaka skutočnosti, že každá farebná schéma bude zrealizovaná iba jeden krát - vrátane tej v britskej závodnej zelenej a červenej, ktorú vidíte na fotografiách.

Mimoriadne agresívny vzhľad tu navyše nie je v žiadnom prípade prehnaný, pretože MANHART poskytol navýšenie výkonu pre preplňovaný štvorvalcový motor B48 z továrenských 306 koní a 450 Nm na 350 koní a 530 Nm maximálneho krútiaceho momentu. Za nárast sily je zodpovedná nová mapa ECU od holandských špecialistov MINI zo spoločnosti Beek Auto Racing, ako aj medzichladič od spoločnosti Airtec. Na doplnenie sortimentu je v ponuke náhradné potrubie filtra pevných častíc benzínu a výfukový systém typu cat-back so štvorstupňovým ovládaním klapiek, ktorý vyrába spoločnosť Remus.

Po stránke podvozku majú zákazníci modelu F350 na výber. MANHART Performance ponúka buď znížené pružiny, ktoré prikrčia malé žihadlo o 20 milimetrov vpredu a 15 milimetrov vzadu, alebo plne nastaviteľné podvozky v troch verziách - každá od holandskej spoločnosti AST Suspension. Čo vravíte? Slušná hračka, však?

text: P.Kovács, foto: Manhart