Profituning 2023

Mansory P900

09. máj 2023Publikoval M. Lábaj

Ako vieme, nemecký úpravca z mesta Brande nepozná slovo skromnosť. Všetky jeho diela sú až extravagantné, a to aj v prípade ak i samotné auto je už trochu cez čiaru. Ako teda vyzerá G trieda, ktorú na ceste vidieť už zďaleka? Poďme sa pozrieť na výtvor s menom Mansory P900.

Z prvého pohľadu vidieť, že farebná kombinácia P900 pripomína atmosféru púšte. Zlatý odtieň na karosérií sa nazýva Sand Desert Gloss. Aby to však nebola nuda, diely ako kapota, zadné krídlo, prahy, predný nárazník a iné ozdobné časti sú z kovaných uhlíkových vlákien bez nánosu ďalšej povrchovej farby. Zlatá v kontraste s kovaným karbónom je jednoducho niečo čo sa nedá nevšimnúť. Mansory P900 obúva obrovské 24-palcové v štýle monoblokov. To sa k Mercedesu veru hodí. Interiér má tiež pieskový odtieň, ktorý je síce o niečo viac oranžový ako farba na exteriéri. Svetlá koža v kombinácii s bielym prešívaním je však luxusná na pohľad aj dotyk.

Meno P900 dostalo podľa motorickým úprav. Mansory vyhnal výkon 4,0-litrového osemvalca s dvojitým preplňovaním na 910 koní (670 kW) a ozrutný krútiaci moment 1200 Nm už dokáže pohnúť aj s asfaltom pod kolesami. Upravené G-éčko so srdcom atléta je dostatočne svižné na to aby prekonalo zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. Kvôli neaerodynamickej karosérií je ale maximálna rýchlosť obmedzená na 250 km/h.

Vyzerá to, že onedlho sa budeme lúčiť s aktuálnou generáciou G63 AMG. Mercedes pripravuje facelift tohto hranatého SUV. Už vieme, že svetlá budú mať novú grafiku a v kabíne bude posádku zabávať posledná verzia infotaimentu MBUX. Dokonca pre rok 2024 je naplánovaný čisto elektrický model EQG, ktorý už bude vedieť aj také srandy ako napríklad otočiť sa ako tank. Zvuk AMG V8 tu zrejme s nami bude ešte nejakú chvíľu, tak si ho vychutnajme.

text: M.Lábaj, foto: Mansory