Profituning 2023

Mansory SL63

13. apríl 2023Publikoval P. Kovács

Pravdepodobne všetci dobre poznáte uletené kreácie nemeckej spoločnosti Mansory, ktorá sa veru nebabre v téme úprav. Dlhé roky servíruje až poburujúci postoj k individualizácii áut – a veru nie hocijakých – vo väčšine prípadov vzácnych superšportov, ktoré by mnohí majitelia radšej nechali nedotknuté. Typickým znakom sú extrémne bodykity, kričiace farby a „orientálne“ Dubaj-style doplnky. Ako sa však vraví, aj víno časom dozreje...

Mansory tento krát prekročil svoj tieň a v projekte Mercedes-AMG SL63 priniesol niečo iné. Pre niekoho to môže byť menej, ale aj v tomto prípade je to viac. Konštruktéri vsadili po novom na jemný, prekvapivo tlmený oblek, ktorý pôsobí naozaj veľmi vkusne. Z fabriky krásne 2+2 kabrio si nevyžaduje žiadnu divokú premenu, len trošku fitka, proteínov a kozmetiky. Vpredu úraduje prepracovaný nárazník s medenými akcentmi a s trojcípou hviezdou nahradenou okrúhlym kruhom Mansory. Obnovené vetracie otvory sú samozrejme obklopené prvkami z uhlíkových vlákien, rovnako ako spojler predného nárazníka a kryt bočných zrkadiel.

Príbeh je rovnaký vzadu. Spojler, difúzor a niekoľko prvkov nárazníka sú prepracované z uhlíkových vlákien s medenými prvkami. Aby toho nebolo málo, Mansory uviedol, že 22-palcové kolesá sú dostupné v rôznych prevedeniach. Vo vnútri tuningová firma vybavila AMG SL63 bielym čalúnením, ktoré zahŕňa i nové bezpečnostné pásy.

Nemci o uvedenej zostave pod plechmi veľa informácií neprezradili, vieme len o dvoch výkonnostných úrovniach s označením P720 a P850. To znamená, že Mansory vyladilo AMG SL63 na výkon 720, resp. 850 koní, čo je značný posun oproti sériovej verzie. Pripomeňme si, že 4,0-litrový motor V8 s dvojitým turbodúchadlom v základe poskytuje výkon 577 koní. Zaujímavý je aj úpravcom deklarovaný údaj o zrýchlení na stovku, ktorú po novom dá luxusný cabriolet za 3,2 sekundy, pri čom sa rýchlomer zastaví až na cifre 332 km/h.

text: P.Kovács, foto: Mansory