Profituning 2023

Mansory Venatus Coupe Evo C

18. január 2023Publikoval P. Kovács

Spoločnosť Mansory sa orientuje na ladenie najnovších luxusných vozidiel z Európy. Vylepšenia spoločnosti sa zakladajú na radikálnych bodykitoch a úpravách agregátov na vysoké hodnoty výkonu. Najnovší výtvor nemeckých úpravcov ide ešte ďalej a premieňa štvordverové Lamborghini Urus na dvojdverové kupé. K myšlienke pristúpila firma po viacerých požiadavkách klientov prostredníctvom svojho programu na mieru. Špecialistovi na aftermarket trvalo rok a pol, kým premenil ideu na skutočnosť.

Základom nového Coupe je 4-dverový variant Mansory Venatus Evo S. Konštruktéri posunuli B-stĺpik Urusu dozadu o 200 milimetrov - predné dvere tým pádom narástli o rovnakú dĺžku, pričom si zachovali svoju štandardnú bezpečnostnú výbavu a na vonkajšej strane dostali ryhu v tvare Y. Úpravca tiež rozšíril zadné blatníky, zboku pripevnil masívne nasávacie otvory a zmenám prispôsobil C stĺpik. Divoká súprava karosérie pridáva samozrejme agresívny dizajn prednej časti, veľké krídlo, rozmerný difúzor a množstvo ďalších, unikátnych dizajnových prvkov.

Pohonné ústrojenstvo nedostalo žiadne ďalšie zmeny oproti balíku Evo S, pričom dvojdverový exot má rovnaký výkon 900 koní (671kW) a krútiaci moment 1 100 Nm. Mansory tvrdí, že SUV dokáže dosiahnuť rýchlosť 100 kilometrov za hodinu za 2,9 sekundy a maximálnu rýchlosť 323km/h t.j. o 10 viac ako sériový model.

Vo vnútri Lamborghini ponúka Mansory širokú škálu možností prispôsobenia, čoho základom je kožou obalená kabína v extravagantných farbách. Úpravca tiež pridal sklápací mechanizmus predných sedadiel pre ľahší prístup pasažierov cestujúcich vzadu. Premena Urusu na dvojdverové SUV limituje účel vozidla, ale Mansory by ho nepostavilo, keby po ňom nebol dopyt. Navyše sa nebavíme o prototype, pretože tuner plánuje vyrobiť až 8 kusov úletu s názvom Venatus Coupe Evo C.

text: P.Kovács, foto: Mansory