McLaren Speedtail

27. december 2019Publikoval M. Lábaj

Minulý týždeň v areáli Kennedyho vesmírneho strediska prebehlo jedno z mnohých testovaní nového super-športového McLarenu Speedtail. Aj keď produkčné vozidlo pri skúškach zastupoval prototyp s označením XP2, podarilo sa mu z trónu zosadiť slávny model F1 z deväťdesiatych rokov.

McLaren Speedtail totiž na rovinke dlhej 4,8 kilometrov dosiahol stanovenú maximálnu rýchlosť až 403 km/h. A to 30-krát po sebe s pilotom Kenny Brackom za volantom. Speedtail bol teda o 16,6 km/h rýchlejší ako niekdajší model F1 montovaný s trojicou sedadiel. Jeho komplexné testovanie v uplynulých mesiacoch prebehlo mimo iných krajín aj v Európe, v Španielsku i Nemecku.

O tom, že je to technické dielo tých najlepších inžinierov, vskutku niet pochýb. Dlhá 5,2-metrová karoséria Speedtailu je vyrobená z uhlíkových vlákien. Atmosférický dvanásťvalec aj v tomto prípade nahradil preplňovaný hybridný pohon. Celkový výkon jedného elektromotora a 4,0-litrovej V8 s dvomi turbami je fajných 1055 koní (787 kW), pričom krútiaci moment sústavy dosahuje 1150 Nm. McLaren uvádza, že zrýchlenie z pokoja na 300 km/h zaberie autu necelých 13 sekúnd. Šprint na 100-vku sa odhaduje za 2,5 sekundy. Na legendu odkazuje i v koncepte svojej kabíny. V nej sa rovnako ako v F1 odvezú traja ľudia.

Túto exotiku plánuje vyrobiť McLaren iba v náklade 106 kusov, no všetky z nich sa už stihli vypredať. Kto stihol vyplniť objednávku včas, stálo ho to 1 970 000 €. Druhé Vianoce sa tak pre majiteľov Speedtailu začnú už vo februári budúceho roka.

text: M.Lábaj, foto: McLaren