Profituning 2021

Monštrá z Powerfanatics garage

26. júl 2022Publikoval P. Kovács

Videli sme už zopár nabombovaných Bavorov, ale toto je ako sa vraví iná káva. Prácu maďarsky hovoriacich chalanov z rumunskej dielne Powerfanatics garage už dáky ten piatok sledujem a raz som už mal tú česť modrého „Terminátora“ aj zažiť. 4. júna tohto roku prišla však tá správna chvíľa v rámci spoločných závodov „Drag Wars HU vs.SK“ na letisku Kiskunlacháza v plnej paráde vidieť tím Domyho Demetera, pokecať a za účelom predstavenia nafotiť najbláznivejšie „béemvéčka“ možno celej planéty...

Samotné fotografie a spomenutý event ihneď asi všetkým napovedal, že tu nejde o show and shine alebo drifty, ale o najextrémnejšiu odnož „tuningu“ – presnejšie motošportu. Modrá E30-ka v štýle „top chop“ – teda so skrátenými stĺpikmi je toho vynikajúcim príkladom. Odnímateľný laminátový predok ukrýva doslova performance orgiu, kým pohľad zozadu na obrovské drag balóny prezrádza brutálny výkon určený na nič iné len pokoriť tú 402-metrovú rovinku za čo najkratší čas.

Pohľad na odplachtované vozíky mi pripomínal pohľad na uspatý Tyranosaurus, okolo ktorého sa ľudia v depe obšmietali len opatrne, nie že... Rešpekt vzbudzujú tieto beštie už pred naštartovaním nasteroidovaných, pozdĺžne uložených legendárnych 6-valcov, na ktorých sa veru riadne vybláznili. V prípade modrej beštie sa bavíme o agregáte S38 - pôvodne montovaného do BMW M5, ktorý je dopovaný turbom BorgWarner SX400 T6. Setup aktuálne produkuje výkon 1260 koní a 1400Nm, prenášaný na zadné 33-palcové balóny Hoosier cez a TH400, pri použití pevnej zadnej nápravy.

Automatická prevodovka je v tomto špeciáli novinkou na sezónu 2022, pri čom sa vlani Domy Demeter zapísal časom 8.88@246km/h do povedomia, ako pilot najrýchlejšieho BMW s manuálom na svete! Po tomto zásadnom upgrade sa nedávno čas korigoval na pretekoch v Arade na pekných 8,79 sek. Zaujímavé sú tiež údaje merané cez GPS – šprint na 100km/h za 1.89 s. a 0-200km/h 5.5 sek. ;).

Sivo-zelený exot sa pýši tiež nejakým tým NAJ, ale tento krát nie v rebríčku svetových šprintérskych časov na štvrťmíli. Priatelia predstavujeme vám najširšie BMW na svete! Dobre čítate – táto E36-ka bola pozdĺžne rozrezaná a následne rozšírená o celých 28cm! Šialené však? :D Okrem toho je to samozrejme poriadna divočina pod plechmi, zahrňujúca prekopanú 2,8-litrovú strojovňu so slimákom  BorgWarner S300 T4 a tiež tuhú zadnú nápravu s veľkými drag slikmi. Pri výkone 730 konských síl si tento člen uletenej rodiny pripísal čas 10,0 sekundy.

text: P.Kovács, foto: Magpie