Profituning 2021

Morgan Super 3

09. marec 2022Publikoval M. Lábaj

113 ročná história trojkolesových vozidiel britskej značky Morgan pokračuje novým modelom Super 3. Je to prvý Morgan s monokokovou konštrukciou, ktorá stojí na úplne novej 3-dielnej platforme z hliníka. Vďaka tomu je Super 3 nie len technologicky najvyspelejšia trojkolka ale zároveň doteraz najviac konfigurovateľný model značky.

Svojím vzhľadom sa veľmi podobá na svojich predchodcov avšak s jedným rozdielom. Medzi prednými kolesami sa už nenachádza V-éčkový dvojvalec. Pôvodný motor nahradil 3-valcový agregát od Fordu s objemom 1,5-litra. Zadné koleso poháňa výkonom 118 koní (87 kW) pri 6500 otáčkach za minútu a krútiacim momentom 150 Nm. Motor je spárovaný s 5-stupňovou manuálnou prevodovkou z Mazdy MX-5. Vďaka svojím kompaktným rozmerom je 3-valec uložený až pod kapotou, čiže až za prednou nápravou a tým prispieva aj k lepšiemu rozloženiu hmotnosti.

V porovnaní so svojím predchodcom 3 Wheeler, ktorý bol inšpirovaný trojkolesovými vozidlami s V-éčkom vpredu z 20-tych rokov, Super 3 čerpá dizajn z posledných rokov minulého storočia. Z čias prúdových lietadiel. Najlepšie si to môžeme všimnúť na karosérií z liateho hliníka, ktorá zároveň smeruje vzduch tam kde je najviac potrebný – do bočných chladiacich otvorov.

Interiér spĺňa normu IP64, čo znamená, že je odolný voči prachu a vode a to vrátane integrovaných USB konektorov a digitálnych displejov v kabíne. Minimalistická prístrojová doska je vyrobená z kovu, na jej strede sa nachádzajú typické prístroje, prvýkrát však v digitálnom prevedení. Celá kabína vplýva chladným dotykom, všade okolo posádky je kov s minimom čalúnenia. Komfort na akurátnej úrovni počas dobrodružných ciest udržuje ohrievač priestoru na nohy. Tlačidlo ŠTART/STOP motora je inšpirované bojovým lietadlom v štýle „odpáliť raketu“. Cena takejto srandy na anglickom trhu začína v prepočte na 42 000 € bez dane. Super 3 bude čoskoro dostupný aj v Európe.

text: M.Lábaj, foto: Morgan