Profituning 2023

MPV pre nás...

26. december 2023Publikoval P. Kovács

Vozidlá triedy MPV nie sú zrovna témou pre nás – nadšencov upravených a výkonných mašín. Keď sa bavíme konkrétne o V-éčkových Mercedesoch, tak každému z nás napadne pohodlné, luxusné presúvadlo pre rodiny ale i manažérov, či politikov. No povedzme si úprimne, prečo by nemohol niekto chcieť zdôrazniť individuálny charakter aj v tomto prípade a svoju kanceláriu na kolesách vziať napríklad do Wuppertalu k odborníkom z firmy Manhart?

Tí sa najnovšie pohrali s verziou V 300 d, ktorej poskytli výrazne dynamickejší vzhľad, pripomínajúci modely AMG. Športový look sa dosiahol karosárskym kitom Inferno od spoločnosti TopCar Design - predná časť je teraz vybavená úplne novým nárazníkom s veľkými otvormi na prívod vzduchu s mriežkou v štýle AMG, doplnenými o prídavné LED svetlá. Prednú časť dopĺňa spojler, kapota s dvoma výkonnými kupolami a nová mriežka chladiča. Zadná časť tiež dostala odlišný nárazník s difúzorom a dvoma koncovkami výfuku na každej strane, tiež v dizajne AMG. Súpravu dopĺňajú nové bočné prahy a rozšírenia blatníkov. Všetky komponenty kitu sú vyrobené z kvalitného karbónu, ktoré boli lakované vo farbe karosérie alebo lesklej čiernej.

Štýlový vzhľad Manhart V350 dotvára nová sada kolies. Ide o dvojlúčové dizajnové zliatinové disky s lesklou čiernou povrchovou úpravou v rozmere 9x20 palcov, pri čom je vzadu je inštalovaný konkávnejší variant. Pre dosiahnutie dokonalého napasovania pod blatníkmi prešlo auto aj 25-milimetrovým znížením pomocou pružín H&R.

Jemne sa vylepšil aj štvorvalcový naftový, 2,2-litrový biturbo motor, ktorého manažment má po novom na starosti overená prídavná riadiaca jednotka MHtronik. Tá zvyšuje výkon dieslovej strojovne na 280 koní a maximálny krútiaci moment 585 Nm.

text: P.Kovács, foto: Manhart