Mustang Bullitt sa vracia na scénu

28. január 2018Publikoval M. Pokrývka

Na medzinárodnom autosalóne v Detroite nedostávajú historické exempláre zväčša veľa priestoru, no nájdu sa aj výnimky. O jednu z nich sa na tohtoročnom podujatí postaral Ford. Pod reflektory výstaviska priniesol jeden z dvoch Mustangov, ktoré boli použité pri nakrúcaní slávneho filmu Bullittov prípad. Z tmavozeleného kupé sa vďaka nemu stala ikona. Automobilka na ňu už nadviazala špeciálnymi edíciami v rokoch 2001 a 2008, teraz tak robí opäť.

Pri príležitosti 50. výročia originálu uvádza Modrý ovál nový model, ktorý vychádza z nedávno omladenej verzie GT Premium vybavenej balíkom Performance. Predstavený exemplár sa v prvom rade vyznačuje typickým zeleným lakom Dark Highlands, no ten možno na želanie nahradiť čiernym odtieňom Shadow. Okrem farby odkazuje na päťdesiat rokov starý originál aj vzhľad kolies. Majú päť čiernych lúčov a leštený golier, na rozdiel od veterána sú tu však použité väčšie ráfiky s priemerom devätnásť palcov. V kolesách svietia červené brzdiče s logom Brembo.

Mustang disponuje navyše maskou chladiča bez cválajúceho žrebca, ktorý zmizol aj zo zadnej časti. Nahradilo ho charakteristické logo Bullitt. Rovnaký prvok tróni aj na volante, v interiéri je okrem toho neodmysliteľná biela guľa tvoriaca hlavicu radiacej páky. Ford si prichystal špeciálnu grafiku pre displej za volantom či zelené prešívanie čierneho koženého čalúnenia. To môže pokrývať športové sedadlá Recaro, ktoré sú spolu s adaptívnymi tlmičmi MagneRide a rozsiahlym balíkom elektronických prvkov jedinými opciami.

 

Špeciál sa vracia na scénu s poctivým osemvalcom, žiaden downsizing sa nekoná. Pohonná jednotka Coyote 5.0 pritom prešla drobnými úpravami. Má nové dáta v riadiacej jednotke, odlišné sacie potrubie s dielcami z vyhotovenia Shelby GT350 a ladené výfukové potrubie, ktoré je podľa výrobcu svojím bublaním blízko pôvodnému vozidlu spred polstoročia. Okrem zvuku sa zmenil aj výkon osemvalca. Maximum dosahuje 349 kW (475 k), na cestu ho prenáša výhradne šesťstupňový manuál. Najvyššie tempo amerického kupé je 263 km/h.

Ford zatiaľ nespresnil dve kľúčové informácie. Neprezradil, za koľko plánuje Mustang Bullitt predávať, a taktiež sa nevyjadril k plánovanému objemu výroby tohto modelu. Tá bude pravdepodobne limitovaná. O cene možno len špekulovať, no určite sa nemôže rovnať so svojím predchodcom. Veterán vystavený v Detroite má podľa odborníkov hodnotu vyše 3 milióny eur.

 

text: M.Pokrývka, foto: Ford