Profituning 2021_2

Najvýkonnejšie sériové BMW...

30. september 2022Publikoval P. Kovács

Keďže oslavy 50. výročia BMW M GmbH pokračujú, divízia vyrukovala so svojim prvým vysokovýkonným automobilom s elektrifikovaným pohonom. Vrchol modelovej ofenzívy značky v jej jubilejnom roku - model BMW XM, je zároveň prvým originálnym výtvorom divízie M od legendárneho vozidla BMW M1. Precízne vypracované prvky vonkajšieho dizajnu vysokovýkonného SAV pripomínajú legendárne športové vozidlo s motorom v strede. Výroba modelu XM sa v závode BMW Group Spartanburg v USA rozbehne v decembri 2022 a k predajcom po celom svete dorazí na jar 2023.

Pohon M HYBRID v modeli BMW XM poskytuje celkový výkon 480 kW (653 k), ktorý vytvára kombinácia spaľovacieho motora s výkonom až 360 kW (489 k) a elektrického pohonu s výkonom až 145 kW (197 k). Základom je novo vyvinutý, klasicky vysokootáčkový motor V8 so špičkovou technológiou M TwinPower Turbo. Tento 4,4-litrový agregát je vybavený priečne uloženým výfukovým potrubím a optimalizovaným procesom separácie oleja.

Osemvalcovému motoru pri jeho práci pomáha elektromotor integrovaný do osemstupňovej automatickej prevodovky M Steptronic. Pohonná sila motora je k dispozícii okamžite pri rozbehu, čím poskytuje bez váhania odozvu na každý pohyb akcelerátora. Pohon M HYBRID produkuje maximálny celkový krútiaci moment 800 Nm. Model BMW XM šprintuje z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy, pričom ho sprevádza energiou nabitý soundtrack, ktorý sa vyznačuje vzácnou emocionálnou príťažlivosťou osemvalcového motora. Vychádza z jeho športového výfukového systému s elektronicky riadenými, plynule nastaviteľnými klapkami a so šesťhrannými dvojitými koncovkami, ktoré sa na modeli BMW M prvýkrát nachádzajú umiestnené nad sebou.

Tlačidlo M Hybrid na stredovej konzole sa používa na výber jedného z troch jazdných režimov vrátane režimu ELECTRIC pre jazdu s nulovými lokálnymi emisiami pri rýchlostiach do 140 km/h a na maximálnu vzdialenosť 82 – 88 km (podľa cyklu WLTP). Je to vďaka lítium-iónovej vysokonapäťovej batérii zabudovanej do spodnej časti vozidla, ktorá poskytuje využiteľnú kapacitu 25,7 kWh.

Vhodnú akustickú stopu elektromotora vytvára súbor zvukov BMW IconicSounds Electric vyvinutý v spolupráci so skladateľom filmovej hudby Hansom Zimmerom. Zvuk elektrického pohonu špecificky upravený pre divíziu M poskytuje pri každom pohybe akceleračného pedála autentickú spätnú väzbu. V režimoch Sport alebo Sport Plus, keď pohonný systém pracuje v režime HYBRID, podčiarkne elektrickú asistenciu spaľovacieho motora ďalší špeciálne vytvorený zvuk.

Sila generovaná pohonnou sústavou sa prenáša na vozovku prostredníctvom systému pohonu všetkých kolies M xDrive, ktorého nastavenie uprednostňujúce zadné kolesá sa prejavuje najmä v režime 4WD Sport. Vodiči si môžu zvoliť aj režim 4WD Sand, ktorý bol navrhnutý špeciálne pre jazdu cez duny a podobné povrchy. Plne variabilne pracuje aj diferenciál M Sport na zadnej náprave.

BMW XM LABEL RED pribudne do modelového radu na jeseň 2023. Najvýkonnejší sériovo vyrábaný automobil v histórii divízie BMW M GmbH bude mať systémový výkon 550 kW (748 k), ktorý dodá spaľovací motor s výkonom až 430 kW (585 k) a elektrický pohon s výkonom až 145 kW (197 k). Doplní ho pri tom maximálny systémový krútiaci moment 1 000 Nm.

zdroj: BMW Group