Profituning 2023

Nová päťka Touring

07. marec 2024Publikoval P. Kovács

Nové BMW radu 5 Touring príde na trh v máji tohto roku, pri cene základného modelu 520d od 62 850€. Flexibilná architektúra pohonu umožňuje vyrábať modelové verzie s mimoriadne úspornými benzínovými a naftovými motormi, plug-in hybridnými systémami, ako aj s čisto elektrickým pohonom. A to všetko na jednej výrobnej linke v závode BMW Group v Dingolfingu.

Exteriér nového BMW radu 5 Touring charakterizujú dynamicky natiahnuté proporcie a veľkoryso navrhnuté povrchy. V porovnaní s predchodcom je nové BMW 5 Touring o 97 mm dlhšie (5 060 mm), o 32 mm širšie (1 900 mm) a o 17 mm vyššie (1 515 mm). Nová 5-ka kombi má najdlhší rázvor vo svojej triede, ktorý sa zväčšil o 20 milimetrov na 2 995 milimetrov. Výrazná predná časť sa vyznačuje modernou interpretáciou charakteristických dvojitých svetlometov a mriežky BMW. Dva takmer zvislé LED prvky slúžia ako smerové svetlá a denné svetlá. BMW maska obsahuje voliteľné obrysové osvetlenie BMW Iconic Glow. Plochá grafika okien a dlhý strešný spojler pri pohľade zboku zdôrazňujú športový, elegantný dizajn. Výrazne tvarované zadné blatníky, spolu s plochým zadným oknom, zdôrazňujú široký postoj vozidla.

Štandardná výbava novinky pre plne elektrické a plug-in hybridné modely zahŕňa disky z ľahkej zliatiny s priemerom 18 a 19 palcov a voliteľne sú k dispozícii až 21“. Dynamický charakter nového BMW radu 5 Touring môžu ešte viac zdôrazniť balíky doplnkov M Sport Package, M Sport Package Pro a M Carbon Exterior Package. Verzia BMW i5 M60 xDrive Touring ako vrcholný model série sa štandardne dodáva s vonkajšími doplnkami, ktoré jasne vyjadrujú jeho vynikajúcu dynamiku jazdy.

 

Srdce kokpitu orientovaného na vodiča tvorí zakrivený BMW Curved Display. Jeho 12,3-palcový informačný displej prístrojovej dosky a stredový ovládací displej s uhlopriečkou 14,9 palca vytvárajú plne digitálnu zobrazovaciu dvojicu. Moderné prémiové prostredie v interiéri umocňujú nové štandardne dodávané športové sedadlá, volant, ktorý je teraz v spodnej časti plochejší a voliteľná interaktívna lišta BMW Interaction Bar. Voliteľná výbava zahŕňa kožené čalúnenie BMW Individual Merino vo viacerých dvojfarebných vyhotoveniach. Medzi vrcholy ponuky voliteľnej výbavy patrí panoramatická presklená strecha a ozvučenie Bowers & Wilkins Surround Sound System s až 18 reproduktormi.

Širší otvor batožinového priestoru v kombinácii s nízko umiestnenou nakladacou lištou uľahčuje uloženie veľkých kusov batožiny. Bez ohľadu na technológiu pohonu majú všetky verzie nového BMW radu 5 Touring objem batožinového priestoru, ktorý možno sklopením operadiel zadných sedadiel zväčšiť zo základných 570 až na 1 700 litrov.

Nové BMW i5 Touring predstavuje prvý plne elektrický prémiový model spomedzi konkurentov. Od začiatku bude dostupný vo dvoch verziách. V BMW i5 M60 xDrive Touring tvoria dve vysoko integrované elektromotory na prednej a zadnej náprave elektrický pohon všetkých kolies s výkonom až 442 kW (601 k). Pri aktivovaných systémoch M Launch Control alebo M Sport Boost sa systémový krútiaci moment zvýši na 820 Nm. Špičkový model zrýchli z pokoja na 100 km/h za 3,9 sekundy a jeho maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 230 km/h. Elektromotor modelu BMW i5 eDrive40 Touring umiestnený na zadnej generuje maximálny výkon 250 kW (340 k) a zrýchli z nuly na 100 km/h za 6,1 sekundy.

Všetky naftové motory dostupné pre novú modelovú rodinu spájajú 48-voltovú mild hybridnú technológiu s 8-stupňovou prevodovkou Steptronic. Štvorvalcový motor modelov BMW 520d Touring a 520d xDrive Touring generuje maximálny výkon 145 kW (197 k) a maximálny krútiaci moment 400 Nm. Pohonné portfólio v lete 2024 doplní radový šesťvalcový naftový motor.

Voliteľnú výbavu predstavuje M športové odpruženie, M športový brzdový systém a Adaptívny podvozok Professional (štandardná výbava v BMW i5 M60 xDrive Touring) s elektronicky riadenými tlmičmi, ako aj integrálne aktívne riadenie Integral Active Steering a novým ovládaním priečnej dynamiky. Najvyšší model ponúka aj adaptívny podvozok M Chassis Professional s aktívnou stabilizáciou nakláňania Active Roll Stabilisation a ovládaním komfortu nakláňania Active Roll Comfort.

zdroj: BMW Group