Nové MINI JCW

18. december 2014Publikoval P. Kovács

MINI má vášeň pre automobilové preteky zakorenenú vo svojich génoch už 55 rokov. Tradícia sa implementovala do aktuálneho vydania vrcholového športovca v segmente malých vozidiel – do nového MINI John Cooper Works, ktoré spája jedinečnú pretekársku dušu s nádychom prémiového segmentu.

Mini JCW 

Tvar karosérie je naďalej typický a bol aerodynamicky optimalizovaný. Predný nárazník sa vyznačuje veľkým otvorom na vstup vzduchu, v 3-dverovom modeli si v ňom našli miesto aj hmlové svetlomety. Jedinečnosť vozidla umocňujú špecificky tvarované bočné prahy a zadný nárazník, aerodynamike pomáha aj strešný spojler John Cooper Works. Dizajn obohacujú aj LED svetlomety, biele smerovky a lemy blatníkov, ktoré dostali výraznejšie tvary. Na maske chladiča, pri bočných smerovkách a na veku batožinového priestoru sa nachádzajú znaky John Cooper Works. Spaliny odchádzajú cez športový výfuk so špeciálne tvarovanými koncovkami.

Mini JCW

Charakteristický športový nádych sa dostal aj do interiéru. Dominujú mu exkluzívne športové sedadlá s integrovanými opierkami hlavy John Cooper Works čalúnené kombináciou látky a alkantary, nástupné prahy John Cooper Works a multifunkčný volant vrátane radiacich páčok v prípade príplatkovej 6-stupňovej aickej športovej prevodovky. Originálny tvar od John Cooper Works dostala aj radiaca páka, prípadne volič aickej prevodovky.

Mini JCW

Pod kapotou malého športovca pracuje najsilnejší motor, aký sa kedy objavil pod kapotou britskej prémiovej značky. Benzínový 2-litrový štvorvalcový motor MINI TwinPower Turbo s priamym vstrekovaním paliva disponuje výkonom 170 kW (231 k) pri kombinovanej spotrebe podľa európskeho jazdného cyklu 6,7 l/100 km. Výkon motora je oproti predchodcovi vyšší o 10 percent, maximálny krútiaci moment poskočil o 23 percent na aktuálnych 320 Nm. Súčasťou sériovej výbavy je 6-stupňová manuálna prevodovka, za príplatok 6-stupňová športová aická prevodovka Steptronic. Hmotnosť sa aj napriek bohatšej základnej výbave podarilo udržať na úrovni predchodcu, takže s manuálnou prevodovkou trvá zrýchlenie z 0 na 100 km/h iba 6,3 s, s aom zvláda stovku auto iba za 6,1 sekundy. Hodnota najvyššej rýchlosti činí 246 km/h.

Mini JCW

Podvozok je precízne nastavený a zladený s výkonom motora. Jeho súčasťou sú aj novo vyvinuté športové brzdy značky Brembo. Automobil jazdí na exkluzívnych 17-palcových kolesách z ľahkých zliatin John Cooper Works Race Spoke. Podvozku pomáhajú asistenčné systémy Dynamic Stability Control (DSC) spolu s Dynamic Traction Control (DTC), Electronic Differential Lock Control (EDLC) a Performance Control. Za príplatok je k dispozícii aj dynamická kontrola tlmičov.

Mini JCW

Na individualizáciu a zvýraznenie jedinečného charakteru nového MINI John Cooper Works slúžia aj ďalšie doplnky a príslušenstvo z ponuky John Cooper Works Tuning. Patrí tam napríklad strecha a kryty vonkajších spätných zrkadiel v červenej farbe Chili Red, 18-palcové kolesá z ľahkých zliatin John Cooper Works alebo pásy na kapote.

Mini JCW

Mini JCW

zdroj: Mini