Októberfest trochu inak

07. októbra 2014Publikoval P. Kovács

Jedna z posledných tohtoročných možností vidieť a počuť to, čo tak milujeme bolo podujatie s názvom Extreme Technical Weekend 2, ktoré sa konalo v sobotu 5.októbra na maďarskom okruhu Hungaroring. Už z veľavravného názvu je zrejmé, že šlo o stretnutie e zmeranie si síl extrémnych strojov. Na 402-metrovej dráhe cieľovej rovinky sa jazdili posledné preteky maďarského šprintérskeho šampionátu, 3 zákruty boli vyčlenené pre driftérov, kužeľmi sa spestrila jedna časť okruhu pre slalomárov a v rámci paddocku bola k videniu aj súťaž motocyklových stunt riderov.

extreme weekend hungaroring

Okrem spomenutých dynamických súťaží bol dôležitou súčasťou akcie aj veľký zraz áut značky Honda, ktorá má veru u južných susedov silnú a čo je dôležitejšie - aj aktívnu základňu. Rosničky sa tentokrát nemýlili, jesenné - pre drvivú väčšinu majiteľov pekných a rýchlych vozidiel posledné závody boli sprevádzané krásnym, slnečným počasím, takže núdza o divákov, vystavené exponáty a brutálne špeciály veru nebola. My sme sa popri kamarátskych debatách so slovenskými, maďarskými, ale i so slovinskými či rakúskymi jazdcami zamerali na dianie v disciplíne drag racing, no nenechali sme si ujsť ani niektoré perličky v paddocku.

camaro z28 dragster 

Najočakávanejším duelom na štvrťmíľovej dráhe bolo zmeranie si síl šprintérskeho šéfa - promotéra seriálu v Maďarsku a majiteľa najrýchlejšieho auta strednej Európy Zoltána Koháriho a Rakúšana Saschu Pretzscha. Ten prvý krát doviezol svoj dragster Chevrolet Cavalier do východnej časti starého kontinentu aby počas zahrievania pneumatík zamoril Hungaroring do dymu. Pohľad na tieto dve ozruty zaparkované do jedného boxu bol pastvou pre oči a energiu nespútaných konských síl v celkovom počte okolo 4300 koní bolo cítiť aj v štádiu ich "spánku".

cavalier dragster 

Našim favoritom tohto podujatia sa ale stalo auto z iného súdku. Naši verní čitatelia si určite pamätajú recenziu Nissanu Skyline "ElToro", zverejnenú vlani v máji v našom časopise Power magazine. Oranžový "býk" od vtedy zmenil domov a jeho nový, rakúsky majiteľ predviedol čo dokáže 1300 japonských plnokrvníkov. Už samotný cca 100-metrový burn out postačil na vylúdenie endorfínov v takom množstve, na aké sme zvyknutí iba v úplne iných situáciách... Keď boli drag-balóny správne zahriate, preplo sa na režim 4x4 a po niečo vyše deväť sekúnd bol Nissan za hranicou 402-metrov.

nissan skyline el toro

Slovenské farby hájil aj teraz Zsolt Putz zo Senca, ktorému sa podarilo na temnom Chevy Camaro Z28 vybojovať 1.miesto vo svojej kategórii.  Boj s trakciou na nepenetrovanom asfalte zvádzal aj novopečený rekordman Jozef Minárik na Impale V8 biturbo i Košičan Tibor Eotvos na starej-známej tisícke MB s motorom Honda S2000.

impala v8

Jozef Minárik si kvôli slabej priľnavosti vystačil s časom 10,195 s.

drag racing hungaroring

Ani Péterovi Révhelyimu sa nepodarilo zajazdiť čas pod 10 sekúnd. Na penetrovanom povrchu to zvláda jeho dragster Chevy Coupe.

audi s2

Najlepší čas Istvána Farkasa činil v sobotu 10,7 sekundy. Jeho zabijak Audi S2 V8 biturbo jazdilo na výkone cca 1000 koní a vyše 1000Nm.

drag racing hungaroring

Kokpit 11,6-litrového (!!!) Chevy Cavalier s výkonom 1700hp, ktorý má na konte najlepší čas 6,95@295km/h.

drag racing hungaroring

Rakúšan Adi Kronabitter s krásne urobenou Opel Corsa 2.0 16V C20XE pokoril 402 metrov za 12,042 sekúnd.

galant tuning

Na prvý pohľad by ste za tento starý Galant nedali ani 5euro, však? :) Na šprintérskych pretekoch je ale všetko iné ako sa často zdá byť. Tento hardcore dvojliter turbo Zoltána Kissa dal štvrťmíľu za 11,8 sekúnd a vo svojej triede vybojoval zlato!

audi v6 biturbo

Zahrávať sa v premávke neradíme NIKOMU ani s týmto rodinným kombíkom Norberta Pétera. Pod kapotou zúri totiž nadupaný agregát V6 biturbo, schopný akcelerovať z pokoja do cieľa 402-metrovej trate za 10,6 sekúnd!

camaro

Čierna raketa Zsolta Putza zo Senca putuje po tomto preteku na zaslúžený zimný odpočinok.

2750 motorsport

Absolútny víťaz slovenského šampionátu Róbert Demeter jazdil na náhradnom vozidle. Svoju S4 3.0 biturbo však chystá na sezónu 2015...

nissan skyline el toro

Masaker na štyroch kolesách alias "ElToro"! Pilot Alexander Keresztesi zdolal rovinku vďaka pohonu všetkých kôl za 9,2 sekundy!!!

opel corsa kovacic

Superfinálový rozstrel napokon vyhrala 9-sekundová predokolka Igora Kovačiča zo Slovinska.

honda stance

nissan silvia

civic tuning

e30 turbo

Rýchly old school fešák E30 turbo...

Honda NSX

KULT, LEGENDA, KRÁSA...všetko v jednom...

foto: Kovács