Profituning 2023

Omladená 508-ka príde v lete

24. február 2023Publikoval P. Kovács

Jedno z najatraktívnejších áut strednej triedy, dostáva dôkladnú aktualizáciu. Bavíme sa o Peugeote 508, ktorý pre modelový rok 2023 prináša zmeny zvnútra aj zvonka. Extravagantný sedan a kombi prechádza do revidovaného odznaku leva a korporátnej masky chladiča, lemovanej štíhlejšími svetlometmi. Motív pazúrov nemôže chýbať vo svetelnom podpise predných - elegantnejších matrix LED svetiel ani zadných full-LED panelov. Zákazníci si budú môcť vybrať z troch nových farieb (Okenite White, Titanium Grey, Eclipse Blue), troch úrovní výbavy (Allure, GT, Peugeot Sport Engineered) a niekoľkých dizajnov zliatinových diskov vo veľkostiach od 17 do 20 palcov.

Motorizácia začína trojvalcovým, 1,2-litrovým preplňovaným benzínovým agregátom s výkonom 130 koní, pri čom do Afriky, Ázie a na Stredný východ posiela Peugeot 508-ku aj s väčším štvorvalcom objemu 1,6-litra s výkonom 218 k. Stále bude k dispozícii však aj 1,5-litrový turbodiesel s výkonom 130 koní. Zaujímavejšie z pohľadu pôžitku za volantom búdu ale plug-in hybridy s pohonom dvoch kolies, ponúkajúce kombináciu benzínového 150 alebo 180 k motora s 81-kilowattovým elektromotorom pre kombinovaný výkon 180 k, respektíve 225 koní.

Vrcholom je model 508 PSE, v ktorom sa o zábavu postará 200-koňový benzínový agregát spojený vpredu s 81kW elektrikou a aickou prevodovkou a so vzadu umiestneným elektromotorom s výkonom 83 kW. Dohromady sústava produkuje pekných 360 koní nerovnomerne rozdelených na obe nápravy.

508 Sedan a SW zdieľajú aktualizovaný 10-palcový infotainment a prepracovaný volič prevodov pre štandardnú osemstupňovú aickú prevodovku v celom rade. V závislosti od motora je k dispozícii niekoľko jazdných režimov (Electric, Eco, Hybrid, Normal, Sport, 4WD) a nastavenia odpruženia (Normal, Sport, Comfort). Za malým volantom sa nachádza 12-palcový plne digitálny prístrojový panel.

Nová 508-ka je slušne vybavená vymoženosťami od vyhrievaného čelného skla a elektrického veka batožinového priestoru až po systém nočného videnia, či adaptívny tempomat s funkciou stop & go. Peugeot tiež ponúka kamery s vysokým rozlíšením na parkovanie spolu s rozpoznávaním dopravných značiek a aktívnym varovaním pred opustením jazdného pruhu s korekciou jazdného pruhu.K dispozícii je tiež efektný 10-reproduktorový zvukový systém Focal so subwooferom.

text: P.Kovács, foto: Peugeot