Perličky z bratislavského autosalónu

30. apríl 2013Publikoval P. Kovács

Na 23.ročníku bratislavského autosalónu, spojeného po tretí krát s výstavou exkluzívneho tovaru sme samozrejme opäť nemohli chýbať a okrem vlastnej expozície, ktorá čakala návštevníkov s bezplatnými staršími vydaniami časopisu Power magazine a k nám sa hodiacim autom, sme sa aj cez objektív zamerali na štvorkolesové novinky, predovšetkým tie pre nás zaujímavé...

Power magazine 

Treba uznať, že sa tohto roku naozaj bolo na čo pozerať a silné boli predovšetkým haly vyčlenené importérom a predajcom komerčných áut, a naopak tie dolné, predošlé roky priťahujúce zraky návštevníkov upravenými autami, veteránmi a pretekárskymi špeciálmi tentokrát mierne sklamali. Poďme sa ale pozrieť v stručnosti na niekoľko komentáru hodných kúskov, ktoré si viete pozrieť v našej fotogalérii. V dave vynikol napríklad nový, britský aristokrat Range Rover, nový Peugeot RCZ a aj dve krásky od Nissanu. Juke Nismo by som bral ako malého rodinného kamaráta ihneď, okrem 200-koňového turbom preplňovaného 4-valca ponúka i solídne miesto vpredu i vzadu a jedinečný imidž, nehovoriac o otvorenom, matne oranžovom Z-etku. V stánku Renaultu   sme sa konfrontovali s novým Cliom RS a skonštatovali, že žiaľ ani to už nie je to pravé športové náčinie. Okrem toho, že poctivá, nadupaná atmosféra šla do zabudnutia, aj samotný dizajn je pre náš vkus príliš prešpekulovaný. Pozitívne nás naopak prekvapil model Captur, určený pre mladé rodiny. Za cenu, ktorá má začať niekde okolo 13 tisíc euro sa to vidí ako perfektná voľba pre tých, ktorý nechcú nudne zapadnúť do mestského davu. Ďalším veľkým plusom je vnútorný priestor, ktorý ma zhltol viac než som si to bol podľa prvých fotografií myslel.

Všeobecne ale náš pomyslený výber (okrem superšportov...) padol na nádherného, bieleho drviča Jeep Grand Cherokee 6,4 V8 SRT. Jednoducho ja osobne nechápem, ako si niekto môže z prémiového segmentu supervýkonných SUV vybrať niečo iné. Celkový dojem spojený s údajom výkonu 468 koní a údajom zrýchlenia na stovku za 5,0 sekundy je proste impozantný. A cena 79.790€ tiež priam neodolateľná.

Grand Cherokee SRT 

V strednej triede od jeho premiéry kraľuje Mercedes A45 AMG. V Bratislave pózoval v najlepšej farebnej kombinácii a dojímal okoloidúcich z každej strany, nehovoriac o famóznom kokpite. Pripomeňme si, že na jeho pohon slúži najvýkonnejší (360k a 450Nm), sériový 4-valec 2.0 na svete.

A45 AMG 

Najkrajší zadok autosalónu patril Jaguaru F-Type.

Jaguar F-Type 

Pohľad na továrensky vyladené, profesionálne náčinie je vždy úchvatný. Hyundai doviezol i20-ku špecifikácie WRC (viac v nasledujúcom vydaní nášho časopisu), Peugeot závodnú krásku toho istého určenia označovanú 208 T16, poháňanú benzínovou 1,6-kou o výkone 280 koní.

WRC 

Vo výstavnej sieni pre tých najzámožnejších hrdo pózoval okrem iných vzácny McLaren MP4-12C, Bentley Continental GTC V8 (175.368€ bez dane), Lamborghini Gallardo LP 570-4 (290.000€ s rakúskymi poplatkami) aj kráľ Aventador, no zatiaľ najunikátnejší pohľad bol ale na Aston Martin Rapide coupé. Prekrásny 4-dverový superluxusný sedan poháňaný 6-litrovým 12-valcom vystrelí na 100 km/h za 5,2 sekundy ale z peňaženky vám vytiahne pri jeho kúpe 148.000€ (cena bez dane).

exclusive salon

Aston Martin Rapide 

Poriadna výstava áut sa nezaobíde bez pekných dievčat a núdza o ne veru nebola ani v Bratislave...

girls Incheba 

foto: Kovács