Posilnená Alpinka

07. december 2018Publikoval M. Lábaj

Značka Alpine sa minulý rok na jar vrátila na trh s modernou klasikou. Historické pomenovanie A110 výborne sadne tomuto modelu, ktorý nadväzuje priame spojenie s rovnomenným predchodcom zo šesťdesiatych rokov. A to nie len dizajnom, ale aj skutočným zážitkom z jazdy.

Vynovenú Alpine poháňa vpred v strede uložený iba štvorvalec s objemom 1,8l a disponuje výkonom 252 koní, ktorý sa prenáša na zadné kolesá. I keď podľa britkého časopisu TopGear jej výkon dostatočne stačí, aby ste si ju zamilovali pri prvom zvezení. Lenže to by potom neboli Nemci keby A110 z Dieppe sa nepokúsili vylepšiť. Waldow Performance sa volá spoločnosť, kde pôvabná francúzska absolvovala jemnú plastiku. Nečakajte ale brutálne zmeny.

Pohonná jednotka od Renaultu bola posilnená o pár desiatok "hp". Konečný výkon má hodnotu 300 koní (221 kW). Malá zmena, avšak pri váhe 1080kg je aj takýto upgrade cítiť. Úpravca hovorí aj o decentne lepšom zrýchlení. Maximálna rýchlosť ostala elektronicky obmedzená na 250 km/h. Jazdné vlastnosti Alpine sa vďaka pružinám KW skvalitnili s čím rovnako súvisí drobné zníženie. Vo WP jej dali i nový športový výfuk, primontovali zadné krídlo z uhlíkových vlákien a doladili pár dizajnovými prvkami. Najzaujímavejšia je samozrejme farba, do ktorej A110 zabalili. Keďže Renault si nedal námahu vytvoriť široký vzorkovník pre ňu, firma Signdicate ponúkla, že ju oživia Luminous Green wrapom. Pasažieri sú navyše odteraz chránení ochrannou klietkou. Tak? Kedy uvidíme konečne nejakú aj na Slovensku?

text: Matej Lábaj, foto: Waldow Performance