Profituning 2023

Power fest Trenčín: Show & Shine

09. jún 2024Publikoval P. Kovács

So zrazmi sa v postkovidovej ére doslova roztrhlo vrece a výnimkou nie je ani naše Slovensko. Každý víkend sa stretávajú majitelia vzrušujúcich áut na námestiach, letiskách, kúpaliskách či na industriálnych plochách. Doba sa ale zmenila a čoraz viac usporiadateľov upúšťa pri názvoch svojich podujatí od slova „tuning“. Tých v pravom slova z mysle „show cars“ totiž ubúda, trendy sa menia a extrémnejším stavbám neprospieva ani nenormálna európska legislatíva. Nariekať však nemusíme, dobrý zraz v 21.storočí totiž znamená pestrú zmes áut rôznych žánrov, ročníkov a štýlov a to bez ohľadu na počet vykonaných zmien na nich.

Čím ďalej, tým viac sa z ciest vytrácajú zaujímavé kúsky, čo je príležitosť pre organizovanie výstav a meetingov. Ľudia tieto vzácne, zriedkavé a „iné“ mašinky totiž chcú vidieť a sú ochotní vycestovať, prípadne zaplatiť vstupné. Trenčiansky Power fest je tradične jednou z možností zahliadnuť väčší počet áut, kvôli ktorým človek vytiahne mobil z vrecka a začne fotiť. 25.mája sa popri šprintoch na 402m usporiadal v réžii partie Car meetings a Bass Head Slovakia na letisku zraz upravených, amerických a klasických áut. Majitelia zámorských klenotov napriek prietrži mračien počas obeda vytiahli spod plachiet a priviezli prekrásne kúsky, viacero pekných želiez prilákal aj Classic cars meeting a na svoje si prišli aj milovníci extrémnych aparatúr. Radosť deťom navyše urobila výstava dobovej vojenskej techniky, s možnosťou bezplatného vozenia sa na obrnenom transportéri.

Bola to opäť pestrá všehochuť aj pre náročnejších petrolheadov s prevahou amerických svalov. Od rána do večera sa jazdili šprinty áut a motocyklov, merali sa decibely výfukov a subwoofrov, leštili garážové klenoty, pálili gumy a piekla klobása. Seriál Power fest bude po letnej prestávke pokračovať 21.septembra na letisku v Žiline...

Výsledky súťaže Show & Shine:
TOP10:
Dávid Rudžinský – BMW E46 330ci
Lukáš Cupák – Škoda Octavia Combi
Boris Pikas – VW Golf Mk1
Lukáš Klucho – Ford Focus ST
Michal Zajko – Seat Ibiza
Lukáš Příkazský – Škoda 120
Marek Káčerík – VW Golf R32
Andrej Paulin – Corvette C8
Tomáš Barnošák – RAM TRX
Milán Hlinka – Ford Focus

US Cars meeting:
Muscle car: Tomáš Vajcik – Dodge Charger SRT
Original: František Brežný – Chevrolet Caprice´78
Oldtimer: Pavol Jakabovič – Oldsmobile Cutlass´72
Renovácia: Martin Záhradník – Jeep CJ7´77
Úprava: Dušan Ptačin – Cadillac Deville´68

Cena Power fest:
Peter Kunik – Škoda Felicia
Dufi Tuning – Mini JCW
Peťo – Audi TT
Banán – VW Golf Mk3
Tomáš Penčík – Mazda MX5

text: P.Kovács, foto: SŠA / Oros, Chreno