PKW 4

Predstavili prvú produkčnú Tuataru

26. január 2020Publikoval M. Lábaj

Severoamerický výrobca SSC odhalil koncept tohto výkonného superšportu už v roku 2011, avšak len teraz došlo k výrobe vôbec prvého kusu modelu Tuatara. Výrobca sľúbil, že nový model bude o čosi rýchlejší ako predošlé Ultimate Aero z roku 2007, ktoré zosadilo z trónu rýchlosti Bugatti Veyron. Dnes medzi produkčnými automobilmi drží korunu Koeningsegg Agera RS s maximálnou rýchlosťou 447 km/h.

Za dizajnom tohto stroja stojí Jason Castriota, muž, ktorý nakreslil aj Maserati GranTurismo či Ferrari P4/5. Svetu div sa, produkčná Tuatara si zakladá na tvaroch konceptu, zmien bolo skutočne minimum. Jednou z nich sú málinko menšie predné svetlá, práve kvôli použitiu LED technológie svietenia. Aj keď na prvý pohľad má nové SSC jednoduché a čisté línie, aerodynamika je vyladená špičkovo, výrobca udáva „bezkonkurenčný koeficient odporu vzduchu 0,279.“ Všadeprítomné obrovské vetracie otvory a agresívny výraz budí vôkol seba pozornosť, že sa nejedná o obyčajné superauto. Nové tvary boli ale nutné na zadnej časti Tuatary. Tam sa síce zachovali zadné svetlá, no pod nimi je po novom obrovský otvor v tvare V, zatiaľ čo medzi ne bolo nainštalované aktívne krídlo. Všetky diely karosérie sú vyrobené z uhlíkových vlákien, i vďaka tomu superšport váži iba 1300 kilogramov.

V útrobách je uložená V8 s objemom 5,9 litra. O jej preplňovanie sa starajú dva obrovské turbá s umelecky ladenými výfukovými zvodmi. Sústava produkuje 1350 koní pri naplnení nádrže s 91-oktánovým benzínom. Ak je však nádrž naplnená palivom E85, výkon V8-čky má hodnotu kolosálnych 1750 koní (1305 kW). Zrýchlenie z 0 na 100 km/h sa predpokladá na čas menší ako 2,5 sekundy. SSC s určitosťou hovorí o prekročení hranice 300 mph, metricky 482 km/h, pri otázke ohľadom najvyššej rýchlosti. Biely šíp na ceste majú za úlohu udržať pneumatiky Michelin Pilot Sport Cup obuté na ľahkých 20-palcových kolesách.

Ako som spomínal, toto je prvý kúsok zo 100 plánovaných exemplárov. Naživo si ho môžete pozrieť už 7. februára na autosalóne vo Philadelphii. Cena Tuatary je zatiaľ tajomstvom, odhaduje sa na viac ako 1 800 000 €. SSC má navyše k modelu 20-stranovú ponuku príplatkovej výbavy, zaškrtnutie pár z nich, môže sumu ešte pekne vyšvihnúť nahor.

text: M.Lábaj, foto: SSC