Profituning 2021_2

Prodrive P25 Prototype

19. august 2022Publikoval M. Lábaj

Pred niekoľkými dekádami rýchlostné skúšky svetového šampionátu v rally brázdili modré šelmy. A to i dosť úspešne, o čom svedčí 46 víťazstiev s menami ako McRae, Burns, Sainz Kankkunen Mäkinen a Solberg. Impreza je jedným z najúspešnejších áut WRC a homologizačná verzia 22B sa stala ikonou. Auto, ktoré vidíte na fotkách Prodrive P25 je prvým komplexným špičkovým restomodom s odznakom Subaru.

P25 pripravila spoločnosť Prodrive, ktorá pripravovala súťažné vozidlá Subaru do ostrého nasadenia. Modrá šelma si od 22B prevzala štýl avšak po novom skonštruovaný z uhlíkových kompozitov. Prodrive sa rozhodol uplatniť svoje 30-ročné skúsenosti z výroby vrcholových závodných áut do stavby cestného športiaku. Nie je to len upravené 25-ročné Subaru STI s vyšším plniacim tlakom a výkonom 400 koní, ktorých sú desiatky. Prodrive zapojil všetkých inžinierov z každej oblasti, ktorí do auta vložili svoje maximum.

Modré Subaru poháňa upravený boxer EJ25 s objemom 2,5-litra s variabilným časovaním ventilov, turbom Garett a anti-lag systémom. Merania ukázali výkon 400 konských síl a krútiaci moment 600 Nm. Motor je spojený so 6-stupňovou prevodovkou X-shift s poloaickým radením cez pádla pod volantom. Radeniu napomáha dvojlamelová spojka AP Racing a rally štýl jazdenia zabezpečuje aktívny a nastaviteľný elektronický stredový diferenciál. Na udržanie nízkej hmotnosti je takmer celá karoséria (vrátane kapoty, kufra, krídla, bočných prahov, zrkadiel a strešného panelu) vyrobená z kompozitov z uhlíkových vlákien. Aj vďaka tomu celé auto váži len 1200 kilogramov. Brzdná sila pochádza z 380 milimetrových predných kotúčov so 6-piestikovými strmeňmi a 350 mm kotúčov so 4-piestikmi vzadu.

Auto dosahuje veľmi slušné zrýchlenie. Z nuly na 100 km/h vyšprintuje za 3,5 sekundy na cestných pneumatikách. Hlavný inžinier Richard Thompson vraví, že na závodných slikoch by to bolo zrýchlenie ešte o niekoľko desatín kratšie. Vyrobí sa ale len 25 kusov. Cena jedného Prodrive P25 je v prepočte približne 685 000 €. No žiadne garážové princezné z nich nebudú. „S istotou viem, že budú jazdiť na okruhových dňoch a tiež niekde na zamrznutom jazere v Škandinávii. S radosťou môžem povedať, že si ich nadšenci poriadne užijú!“ hovorí Thompson so skutočným vzrušením.

text: M.Lábaj, foto: Robb Pritchard - petrolicious.com