Profituning 2021_2

Projekt V: 7 miest a 600 koní

22. november 2021Publikoval M. Lábaj

Mercedes-Benz triedy V je skvelé rodinné auto. Nabalíte do neho celú rodinu aj psa i kompletnú sadu kufrov a tašiek. Naložené auto má už nejaké to kilo naviac, to by naftovému dvojlitru so 190 koňmi a 440 Nm až tak nevadilo. No niekto je predsa len zvyknutý predbiehať rýchlejšie a do destinácie prichádzať s malou časovou rezervou.

Svižnosť sériového V-čka chýbala aj majiteľom spoločnosti GAD Motors, pri ich výlete Nemeckom. Nespokojnosť však nenechali na mieste. Do firmy zakúpili Mercedes-Benz V 250d v strednej veľkosti a, ako sa očakávalo, dlho tento Mercedes neostal v sériovom stave. Keďže motorový priestor bol dostatočne veľký, pôvodný naftový štvorvalec nahradili rovno 4,0-litrovou V8 Biturbo od AMG. Motor s malými úpravami sadol do vanu perfektne.

So založením motora ale úpravy neskončili. V8-čka dostala na mieru vyrobený výfuk so všetkými náležitosťami aby spĺňala moderné normy. Výkon sa viac ako zdvojnásobil, čo znamenalo tiež bezpečnejšie spomaľovanie. GAD svoju triedu V osadilo keramickými brzdami a upraveným podvozkom s lepšou stabilitou vo vysokých rýchlostiach. Osemvalec spolupracuje s upravenou 9-stupňovou prevodovkou a pohonom všetkých kolies 4Matic. Z pôvodných 190 koní je pod kapotou slušných 593 koní (436 kW). S takým stádom by na diaľnici vedel tento rodinný rýchlik prekvapiť ktorúkoľvek slušnejšiu limuzínu.

text: M.Lábaj, foto: GAD Motors