Profituning 2021_2

Prvý Speedster od Shelby ohúri aj brutálnym výkonom

12. apríl 2021Publikoval P. Kovács

Shelby vylepšuje Mustangy už dlhú dobu, ale pojem Super Snake Speedster sa v portfóliu objavuje prvý krát. Pri tom verzia Super Snake už v základe nie je len GT500-ka s agresívnejším vzhľadom a hlasitejším výfukom, ale aj špičkový superšport s upraveným agregátom Ford Predator. Vďaka väčšiemu kompresoru Whipple sa výkon 5,2-litrovej véosmičky vyšplhal zo 760 na 825 konských síl a pre bezpečný prenos sily na asfalt sa použili silnejšie polosi. K tomuto sa teraz pridáva exotické a zároveň i tradičné riešenie pre milovníkov vetra vo vlasoch.

Vozidlá Shelby vybavené aickou prevodovkou sú navyše upravené externým chladičom oleja, zatiaľ čo manuálne modely disponujú krátkym radením a hriadeľou z jedného kusu. Každý Super Snake má taktiež chladič s väčšou kapacitou aj hliníkovú, vyrovnávaciu nádrž a prepracované nastavenie pruženia. Špecialita nemôže byť bez odlíšenia exteriéru novým predným podnárazníkom, bočnými prahmi a zadným difúzorom, ktorý v hornej časti dopĺňa nové krídlo. Nechýba karbónová kapota a nezabudnime dodať, že každý nový diel karosérie bol dôsledne navrhnutý s cieľom privádzania a odvádzania čo najväčšieho množstva vzduchu, či už z pohľadu motora alebo bŕzd.

Spoločnosť Shelby teraz predstavila model Super Snake Speedster evokujúci aerodynamické roadstery 60. rokov, aby sa dvojčlenná posádka vozila, prípadne skúšala šprint na stovku za 3,5-sekundy ešte štýlovejšie ako doposiaľ. Štvordielny kryt stylingového balíčka je prichytený pomocou štyroch ľahko odstrániteľných skrutiek. Kabriolet síce ovládať s nasadeným krytom nie je možné, ale nadstavba Speedsteru je ľahko odstrániteľná za pár minút. V kufri je navyše dostatok úložného priestoru pre ľahké panely. Ak by vás zaujala táto parádička, pripravte si 134 tisíc dolárov a stanete sa ozajstnými kráľmi ciest...

text: P.Kovács, foto: Shelby