Profituning 2021

Raketa pre rodiny

10. november 2021Publikoval P. Kovács

BMW je jednou z mála značiek, ktorá dlhšiu dobu ponúka športové zážitky aj mimo segmentu športových áut, či luxusných sedanov. Či to má zmysel? Prečo nie? Keď k brutálnemu výkonu dokážu dokonalo prispôsobiť všetko ostatné, tak si silu spaľovacieho motora dokáže užívať spoločne celá rodina. Žijeme v dobe, kedy chce každý praktické kombi alebo "teréniak" a svet potrebuje alternatívu k jednapäťkám a malátnym hybridom s bezstupňovými prevodovkami. X3 vo verzii M Competition je rozumná voľba - nie príliš prerastené presúvadlo s vyššou svetlou výškou a výkonným radovým 6-valcom S58.

Sú ale aj takí, ktorým továrenských 503 konských síl a 650Nm krútiaceho momentu nestačí a by sa aj vizuálne chceli nejako odlíšiť. Pre tých je tu model MHX3 600 od spoločnosti Manhart. Nemecký úpravca ponúka navýšenie výkonu trojlitra cez vlastný modul MHtronik a montážou celonerezového výfukového systému s klapkami na nové parametre 626 koní a 785Nm.

Exkluzívny look zabezpečuje karbónový podnárazník vpredu a karbónový difúzor vzadu, z rovnakého materiálu sú vyhotovené nové predné nasávače aj kryty spätných zrkadiel. Exteriérový balík obsahuje matný vinyl s pásmi a označením, masívne komíny priemeru 100mm v karbónovej alebo keramickej úprave a samozrejme set nových kolies. V ponuke sú vlastné 21-palcové kúsky alebo 22-ky značky Alpina, ktoré zavesené na nový podvozok s pružinami H&R kratšími o 30mm vyzerajú naozaj úžasne.

text: P.Kovács, foto: Manhart