Profituning 2021

Raptor Shelby ´22

27. január 2022Publikoval P. Kovács

Ak si trúfate na "Dravca" s ostrejšími pazúrmi, tak má pre vás riešenie najlegendárnejší úpravca spojených štátov. Shelby American predstavil fanúšikom rýchlych pouličných tankov balík pre posledný model extrémneho pick-upu Ford F-150 Raptor. Ak teda máte v garáži Raptor ´21/´22 a zbytočných 55 tisíc amerických dolárov, tak sa môžete zaradiť do prestížneho kruhu "kamošov" Carrolla Shelbyho. Spoločnosť samozrejme ponúka aj praktickejšie riešenie - zakúpenie tejto brutality priamo u nich, a to v cene od 128 tisíc USD.

Pod kapotou pradie osvedčený, dva krát preplňovaný 6-valec EcoBoost, ktorého pôvodný výkon 450hp sa u majstrov konských síl korigoval na pekných 525hp (392 kW). Nárast sily tejto beštie sa docielil väčším prívodom vzduchu s vysokoprietokovým filtrom, montážou výkonnejšieho hliníkového medzichladiča a nového tepelného štítu, pri čom sa dielo zavŕšilo závodným výfukovým systémom a samozrejme úpravou softvéru véšestky.

Pravé Shelby by to ale nebolo bez výraznej individualizácie exteriéru. Pre drsnejší vzhľad sa k slovu dostal odkrytý kovový predný nárazník s čiernou povrchovou úpravou a LED lištou. Kapota s nasávacími a odsávacími otvormi je tiež nová, ako i mriežka s veľkým nápisom Shelby s oranžovými svetelnými pásikmi na každej strane, pevnejšie bočné stupačky chrániace karosériu v ťažkých podmienkach sa doplnili o svetlá.

Funkčnou zmenou je lift kit od spoločnosti BDS suspension a "prežitiu" v divočine dopomáha aj vylepšená zadná partia. Tam Shelby inštaluje ochranný rám s LED svetelnou lištou a miesto pre rezervné kolesá. Truck sa dodáva so šiestimi 18" kolesami s 37-palcovými pneumatikami BF Goodrich KM3 Mud Terrain. Zadný nárazník je tiež kovový celok v čiernej farbe ako ten predný. Vo vnútri nájdete legendárne logo na operadlá sedadiel a koberčekoch, nechýba ani obloženie z uhlíkových vlákien, hliníkové pedále a tónované sklá.

text: P.Kovács, foto: Shelby