Profituning

Rolls-Royce Cullinan Spofec

07. apríl 2020Publikoval M. Lábaj

Len málokto môže povedať, že sa vozí v Rolls-Royce. Z toho mála, ešte menej, že sa vozí v Rolls-Royce Cullinan. A len skutočne pár ľudí môže tvrdiť, že sa vozí v upravenom Rolls-Royce Cullinan. Spoločnosť Spofec upravila túto majestátnu loď, aby sa každý mohol o trochu odlíšiť.

Spofec poskytuje svoj plug-n-play kit pre obrovskú 6,75-litrovú V12, ktorý pozdvihne jej výkon. Zo sériových 570 koní po zapojení modulu, výkon stúpne na úroveň 685 konských síl (504 kW). Zodvihne sa aj krútiaci moment o 160 Nm - teda na krásne číslo 1010 Nm. Avšak ani spracovanie takejto sily nerobí 8-stupňovej automatickej prevodovke problém. Úpravca hovorí, že vďaka úprave sa skrátil čas zrýchlenia z nuly na 100 km/h na 4,9 sekundy. Maximálna rýchlosť ale ostáva (kvôli hmotnosti automobilu) elektronicky obmedzená na 250 km/h. Spofec rovnako ponúka športový nerezový výfuk s elektronicky ovládanými klapkami, pre prípad, že majiteľ nie je spokojný so zvukovým prejavom svojho Cullimanu.

O odlíšenie ide najmä po vonkajšej stránke. Firma na Cullinan namontuje bodykit nazvaný Overdose, i keď názov môže trošku klamať, z pohľadu nejde o extrémne rozšírenie. Bodykit zahŕňa nový členitejší predný spoiler s väčšími otvormi vzduchu, vystúpené lemy blatníkov, vzadu aj s ďalším otvorom, robustnejšie prahy dverí a prepracovaný zadný difúzor okolo obidvoch koncoviek. Rolls-Royce dostal aj dvojicu decentných spojlerov na kufrové dvere. Celkovo ide o rozšírenie 100 mm vpredu a 120 mm na zadnej náprave.

Auto však robia kolesá. Krásne disky s desiatimi dvojitými lúčmi dodala spoločnosť Vossen. Sú rovnako obrovské ako SUV, na šírku majú 10 palcov, na výšku až 24“. Jednoducho športovo exkluzívne kolesá, aké sa na Rolls-Royce vcelku hodia. K dispozícií je tiež modul, ktorý zníži vzduchový podvozok o 40 mm. Zníži sa ťažisko, no zároveň sa zlepší ovládateľnosť. Úpravy interiéru sú individuálne, ak sa vám v ňom niečo nepáči, Spofec vypočuje vaše predstavy. Čalúnenie Alcantarou? Prosím, žiaden problém...

text: M.Lábaj, foto: Spofec