Profituning

Rumuni zbroja a myslia to vážne...

15. január 2021Publikoval M. Lábaj

Renault má nie len plán ako potešiť svojich zákazníkov novým elektrickým športiakom, ktorý bude výsledkom spolupráce značky Alpine a Lotus, ale aj plán ako urobiť radosť nám, obyčajným ľudom. Okrem nového loga Dacie, automobilka rozšíri svoje modely i do ďalších segmentov. Šéf rumunskej značky Denis Le Vot sľubuje, že Dacia ostane Daciou.

Dacia predstavila novinku Bigster. Tá má za úlohu pôsobiť v segmente triedy C, teda v nižšej strednej triede. Ako ale poznáme rumunskú značku, cena bude o stupeň nižšie. Bigster bude stáť na novej platforme CMF-B, ktorá sa postupne rozšíri aj do vozidiel ruskej Lady. CMF-B má zabezpečiť hladký prechod ku hybridným pohonom v tejto triede. SUV od Dacie bude dlhé 4,6 metra a zabezpečí sedenie až pre siedmych pasažierov.

Väčší súrodenec Dustera vyzerá trochu nabúchanejšie. Zaujímavým prvkom sú vytiahnuté blatníky. Tie mu dávajú športovú postavu. Je to síce stále koncept, automobilka tvrdí, že nie sú ďaleko od sériovej výroby. Vpredu si môžete všimnúť nové logo, ktoré k autu vkusne pristane. Bigster je jedným zo siedmych noviniek. Postupne sa to v katalógu ostatných modelov bude plniť hybridmi, možnosť lacnejšieho pohonu avšak stále ostane. Očakáva sa, že ako Dacia tak i Lada ostanú pri LPG.  Tie ostatné postupne spoločnosť odhalí počas ďalších štyroch rokov. Za Bigsterom by mal nasledovať elektrický crossover Spring. Medzi novinkami je i modernizovaná Lada Niva. Keď všetko pôjde podľa plánu, novú Nivu uvidíme niekedy v roku 2024. Na tú športovú električku z rúk Lotusa a Alpine sa už teraz nevieme dočkať.

text: M.Lábaj, foto: Dacia