Safety Car so vstrekovaním vody

14. február 2015Publikoval P. Kovács

BMW predstavil safety car na sezónu 2015 pre seriál MotoGP. Špeciálne upravená M4 je už na prvý pohľad zaujímavá, ale najdôležitejší moment sa ukrýva v motorovom priestore, kde inžinieri použili jedno zaujímavé - staronové riešenie.

BMW M4 

Aj nami v minulosti testované kupé M4 okorenil výrobca pre účely bezpečnostného vozidla mnohými doplnkami. Okrem nových spojlerov, majáku na streche, polepov alebo výfukového systému M Performance je však zaujímavejšie to, čo sa ukrýva pod prednou kapotou. Vývojári chcú dôkladne otestovať počas súťaží novo vyvinutý systém vstrekovania vody, ktorý súbežne zvyšuje výkon a tiež zníži spotrebu. Technické riešenie pre dosiahnutie nižšej teploty v spaľovacom priestore rozprašuje vodu pod tlakom 10 bar, čím dosahuje i znižovanie klepania motora a dopomáha k ideálnemu časovaniu zapaľovania zmesi.

BMW M4 

V dôsledku toho sa zvyšuje účinnosť spaľovacieho procesu a znižuje teplota spaľovania. Vzhľadom k tomu, že studený vzduch má väčšiu hustotu, to znamená obsahuje viac kyslíka, nižšie teploty umožnia väčší objem spaľovacieho materiálu v komore. To samozrejme má za následok vyšší výkon a väčší krútiaci moment. K presvedčivým argumentom sa navyše pripája aj ďalší nezanedbateľný aspekt - znížená teplota zvyšuje životnosť súčiastok.

BMW M4 

Vodu potrebnú k fungovaniu systému inžinieri umiestnili do päť litrovej nádrže, ktorá si svoje miesto našla v batožinovom priestore M4-ky. Samozrejme k systému patrí tiež vodné čerpadlo, niekoľko ventilov a senzorov, ktoré mierne navýšili hmotnosť relatívne ľahkého kupé. Podľa automobilky treba pri plnom nasadení vozidla - čiže na okruhu používať nádrž vždy v naplnenom stave, avšak pri bežnej prevádzke nespôsobí žiadne problémy vo fungovaní motora ani jej vyprázdnenie. Pri normálnom použití výrobca nepočíta s vysokou spotrebou vody, podľa výpočtov a testov treba doliať 5 litrov destilovanej vody pri každom piatom tankovaní benzínu. Vzhľadom k veľkosti nádrže to znamená, že pri spálení asi 50 litrov benzínu, ubudne z nádržky 1 liter vody.

BMW M4 

Dôležitým faktom je, že podľa oficiálneho stanoviska výrobcu, môže byť po úspešnej testovacej sezóne systém prístupný aj sériových modeloch značky BMW. Žiaľ presné informácie o reálnych číslach nárastu výkonu, úspory paliva a takisto možnej budúcej príplatkovej cene pre bežných motoristov nemáme.

BMW M4

BMW M4

zdroj: BMW