Shelby GT500 je tu!

16. január 2019Publikoval P. Kovács

Ford predstavil svoj dlho očakávaný, najrýchlejší muscle car s kompresorom preplňovaným 8-valcom objemu 5,2-litra. Najsilnejší sériový Mustang všetkých čias určený do premávky zvládne stovku (presnejšie 96km/h) vďaka agregátu s výkonom cez 700 konských síl a dvojspojkovej, 7-stupňovej automatickej prevodovke za 3,5 sekundy. Na svoje si prídu aj nadšenci drag racingu - 402-metrový šprint s pevným štartom sediac v novej GT500-ke dajú pod 11 sekúnd.

Vidlicový osemvalec so špeciálnym kompresorom s medzichladičom voda-vzduch prenáša výkon na zadné kolesá cez hriadele z karbónových vlákien. Automat Tremec, doladený v modeli Ford GT disponuje niekoľkými režimami a zmenu prevodov zvláda v čase 100 milisekúnd. Tento špeciálny Mustang dokáže však rýchlo aj zatáčať vďaka novej geometrii zavesenia a naladeniu adaptívnych tlmičov MagneRide. Účinok spomalenia je umocnený novým brzdovým ústrojenstvom Brembo so 6-piestikovými strmeňmi a kotúčmi o priemere 420mm, ktoré sú mimochodom vôbec najväčšie, aké sa kedy do v zámorí na športové kupé továrensky namontovali.

Komu by základná konfigurácia nebola postačujúca, môže si vybrať z dvoch doplnkových balíčkov. Tie obsahujú väčšie alebo karbónové zadné krídlo, širšie pneumatiky na hnanej náprave, karbónové 20-palcové disky a tiež možnosť voľby kokpitu bez zbytočných zadných sedadiel. Paleta voliteľných farieb zahŕňa nové odtiene Red Hot, Twister Orange a Iconic Silver, no a v ponuke samozrejme nemôžu chýbať lakované „rýchle“ pruhy.

text: Kovács, foto: Ford