Profituning

Softkit pre Ferrari 812 Superfast

05. máj 2020Publikoval P. Kovács

Pojem Softkit pre značku Mansory zrovna typický nie je. Nemeckého exkluzívneho úpravcu luxusných áut spoznal svet vďaka extrémnym zmenám vzhľadu karosérií, ktoré sem-tam dokonca hraničia s gýčom, no tento krát pristúpili k úlohe doladenia ultimatívneho grand toureru z Maranella striedmo a rozumne. Už len samotný nápad zveriť do rúk tunerov klenot s najvýkonnejším atmosférickým 12-valcom pod kapotou aký kedy Ferrari vyrobilo si zaslúži obdiv, nie to ešte, aby sa na ňom objavili nevkusné, predimenzované doplnky. Povedzme si úprimne, že už len výmena žltých štítkov s koníkom na logá akéhokoľvek renomovaného úpravcu je zamyslenia hodný počin.

Treba ale uznať, že niekoľko nových aerodynamických dielcov a čierne kované disky Mansory YN.5 dravosť tejto zadokolky umocnili a celkový paket 812-ke neuškodil. Nový je predný podnárazník s krídlami doplnený a napojený o diel v maske, pribudli bočné nasávacie otvory pre brzdy, svetlá sa opticky zväčšili o tmavé nasávače a zadná partia sa tiež priostrila novým podnárazníkom a difúzorom s LED svietením v štýle F1. Všetky diely sú samozrejme vyrobené z ľahučkého karbónu, ktorý sa v tejto edícii lakovali dočierna.

Pod kapotou sa v prípade modelu "Softkit" neodohralo nič a vlastne ani nie je potrebné sa vŕtať v majstrovskom diele. Vidlicový 12-valec objemu 6.5-litra (oproti predchodcovi F12 Berlinetta nárast zo 6.3l) produkuje 789 konských síl pri 8500 ot./min. a krútiaci moment 718Nm pri 7000 ot./min. Obrovskú dávku výkonu prenáša na zadné kolesá toto Ferrari cez 7-stupňovú dvojspojkovú prevodovku Getrag a pri hmotnosti 1740kg to postačí na 0-100km/h šprint za rozprávkových 2.9 sekundy.

Sa pýtate či je toto všetko od Mansory? No nie :). Ak túžite po niečom šialenejšom a typickejšom Mansory, tak máte k dispozícii edície Stallone 812 Black a Stallone 812. Tušíte správne - meno dostali od jedného a určite najslávnejšieho majiteľa divokej verzie, ktorej nechýba výrazné zadné krídlo, ešte viac karbónu v mramorovom dizajne, talianska trikolóra, špeciálne upravený interiér a výkon vytiahnutý na hodnotu 830hp.

text: P.Kovács, foto: Mansory