Profituning 2021

Spectre: Nová éra kultu Spirit of Ecstasy

22. októbra 2022Publikoval P. Kovács

Automobilka Rolls-Royce Motor Cars predstavuje svoj prvý čisto elektrický model Spectre. Zároveň je to začiatok novej éry, počas ktorej bude do roku 2030 elektrifikované celé portfólio modelov. Odhodlanie prejsť na čisto elektrický pohon prinesie ešte lepší zážitok z vozidiel Rolls-Royce – okamžitý nástup krútiaceho momentu, tichá jazda a pocit jedného nekonečného prevodového stupňa, to sú vlastnosti, ktoré definovali každý automobil značky Rolls-Royce už od roku 1904.

Model Spectre má najširšiu mriežku v štýle antického Pantheonu, aká kedy bola na vozidle značky Rolls-Royce použitá. Jej rebrovanie je však hladšie a viac zapustené, aby prúdiaci vzduch lepšie obtekal okolo prednej časti. Na zvýšenie viditeľnosti v tme je maska jemne podsvietená na opieskovanej zadnej strane každej lamely. Toto tlmené svetlo sa odráža na leštených povrchoch prednej strany mriežky a vytvára tak nezameniteľný trojrozmerný svetelný podpis. Soška Spirit of Ecstasy na vrchu masky bola aerodynamicky optimalizovaná, výsledkom je koeficient aerodynamického odporu cd=0,25 – Spectre je tak najaerodynamickejším modelom Rolls-Royce v histórii.

Najvýraznejším prvkom siluety modelu Spectre je splývajúca zadná časť, ktorá odkazuje na významné historické modely automobilov a lodí. Hladký povrch presklenej časti karosérie výrazne prispieva k najnižšiemu koeficientu aerodynamického odporu. Zadné svetlá sú zasadené do najväčšieho jednodielneho panelu karosérie, aký kedy automobilka Rolls-Royce vyrobila. Tento sa tiahne od A-stĺpika až po batožinový priestor. Model Spectre je po takmer sto rokoch prvým kupé, ktoré má v sériovej výbave 23-palcové kolesá.

Vnútri je model Spectre vybavený technologicky najvyspelejšími prvkami z programu Bespoke. Inšpirujú sa nadčasovou mystikou nočnej oblohy. Po prvý raz sú v sériovo vyrábanom modeli Rolls-Royce k dispozícii výplne dverí s efektom hviezdičiek Starlight Doors, ktoré tvorí 5 876 drobných LED svetielok. Éterický motív noci pokračuje osvetlením časti palubnej dosky pred spolujazdcom. Spája označenie Spectre s viac ako 5 500 svetielkujúcimi „hviezdičkami“. Svoju krásu tento prvok ukáže až po naštartovaní vozidla, inak je úplne skrytý.

 

Model Spectre je postavený na platforme „Architecture of Luxury“, ktorá vznikla v rámci vlastného vývoja automobilky Rolls-Royce. Jej základom je celohliníkový priestorový rám. Pre potreby modelu Spectre zvýšili konštruktéri jeho tuhosť oproti doterajším modelom Rolls-Royce o 30 percent. Medzi akumulátorom a podlahou bol vytvorený tunel na káblové zväzky a potrubie systému tepelnej regulácie. Samotný akumulátor je na spodku, takže vytvára úplne hladký povrch podvozkovej časti vozidla. To všetko prináša nielen nízku pozíciu sedenia a interiér, ktorý posádku dokonale obklopuje, ale navyše akumulátor predstavuje takmer 700 kg protihlukovej izolácie.

Náročný program testovania po celom svete dal možnosť precízne doladiť vychýrený systém pruženia Planar a pripraviť ho tak na elektrickú éru. Orchester tvorený hardvérovými a softvérovými prvkami sa stará o precízne definované reakcie na pokyny vodiča a na podmienky na ceste, čím prináša pre značku Rolls-Royce typickú jazdu „ako na lietajúcom koberci“. Systém Planar dokáže v momente rozpojiť stabilizátory vozidla, čím sa každé koleso stáva nezávislým a tak sa eliminuje hojdavý pohyb, ktorý vzniká, keď jedna strana auta prejde cez nerovnosť na ceste. Keď systém Planar identifikuje nájazd do zákruty, okamžite opäť spojí stabilizátory a zvýši tuhosť tlmičov, systém natáčania všetkých štyroch kolies sa pripraví na aktiváciu, aby bol zabezpečený prejazd oblúkom bez akejkoľvek námahy či zaváhania. Počas zatáčania až 18 senzorov sleduje a upravuje parametre riadenia, bŕzd, pohonnej jednotky a odpruženia tak, aby Spectre zostal stabilný.

Konečné hodnoty výkonu, zrýchlenia a dojazdu sa ešte dolaďujú a budú stanovené, až keď model Spectre ukončí záverečnú fázu testovania v druhom štvrťroku 2023. Predbežné údaje naznačujú, že očakávaný dojazd podľa normy WLPT by mal byť okolo 520 kilometrov, Spectre by mal dosahovať výkon 430 kW a krútiaci moment 900 Nm. Očakáva sa zrýchlenie 0–100 km/h za 4,5 sekundy.

Rozmery modelu Spectre:       
Dĺžka: 5 453 mm
Šírka: 2 080 mm
Výška: 1 559 mm
Rázvor: 3 210 mm
Pohotovostná hmotnosť: 2 975 kg

zdroj: BMW Group