Profituning 2023

Šprintéri to odpália na jar...

06. marec 2023Publikoval P. Kovács

Čím kratší čas, tým väčší pôžitok. Toto pochopí málokto. Ale extrémne veci sa dajú ťažko pochopiť. Treba to zažiť na vlastnej koži, prípadne ten adrenalín cítiť aspoň sprostredkovane cez pohľad na šialené mašiny a zvuky, vône ktoré sprevádzajú istý druh extrémne koncentrovaného motošportu, kde sa všetko odohráva za pár sekúnd. Áno, bavíme sa o disciplíne Drag racing, ktorá sa aj v našich končinách posúva dopredu a ponúka z roka na rok väčšie „bláznovstvo“ na dvoch a štyroch kolesách.

V podmienkach strednej Európy sa síce nebavíme o kráľovských triedach šprintérskeho cirkusu – ani neexistuje vhodné zázemie pre bezpečné závodenie dragstrov schopných akcelerovať za štyri sekundy na rýchlosť 500km/h, ale veru 7 a 8-sekundové mašinky na štvrťmíli a cieľové rýchlosti až 300km/h má možnosť zažiť už aj slovenské publikum. Nehovoriac o rýchlo napredujúcej streetovej scéne, kde sa už v hojnom počte objavujú 9 a 10-sekundové rakety s evidenčnými číslami. Na 4-ciferné hodnoty výkonov áut, resp. v prípade jednej stopy na údaje 500 až 600k sme si tak zvykli už aj v našich „skromných“ podmienkach.

Nadšencov šprintérskych duelov čaká v roku 2023 päť majstrovských kôl. Pretekári si sily zmerajú tradične v troch základných kategóriách - Autá Profi, Autá Street a Motocykle, ktoré sa následne delia na triedy podľa objemu, pohonu či preplňovania. V poradí už 19-ty ročník slovenského šprintérskeho šampionátu odštartuje 16.apríla spoločným maďarsko-slovenským majstrákom na letisku Kiskunlacháza, situovanom v blízkosti metropoly našich južných susedov. Tam sa na penetrovanej trati porovná technika v rámci Drag Wars HU vs.SK.

Druhou zastávkou seriálu bude 1.mája Slovakia Ring, kde sa môžu milovníci nabúchaných vozidiel tešiť v rámci Drag, Drift & Tuning majálesu okrem šprintov na 304,8m (1000stôp), na závody v driftingu, stunt show a výstavu jedinečných áut spojenú s meraním dB audio a výfukov v paddocku. Nasledovať bude trenčiansky Power fest, spojený tradičným zrazom amerických áut, ktoré 27.mája predvedú burnout show a zapoja sa aj do zápolenia na štvrťmíli. Tieto preteky budú zaradené navyše aj do maďarského šampionátu a usporiada sa tu aj Honda meeting.

Scéna sa 1.septembra vráti na okruh Slovakia Ring, aby si diváci na Power feste s doplnkovým názvom "Drag, Slalom a Tuning day" prišli na svoje pohľadom na priamočiaru jazdu „drag banditov“ na cieľovej rovinke aj umenie slalomárov točiť volantom. Nuda v paddocku opäť  nebude – konať sa bude show & shine a na svoju každoročnú stretávku sa tešia majitelia áut značky  Subaru.

Ročník 2023 vyvrcholí 7.októbra Power festom na kvalitnom betóne letiska v Trenčíne. Boj s časom predvedú pretekári na autách i motocykloch na dráhe dlhej 402m, zraz upravených áut doplní stretnutie old- a youngtimerov a odmerajú sa opäť aj tlaky šialených aparatúr. V závere roka sa okrem toho úspešní aktéri môžu pripraviť na opäť zaujímavé vyhodnotenie sezóny...

Šprintérsky kalendár MSR 2023:
16.4. - letisko Kiskunlacháza (HU): DRAG WARS HU vs.SK
1.5. - Slovakia Ring: Power fest - DRAG, DRIFT & TUNING majáles
27.5. - letisko Trenčín:  Power fest & US Cars meeting                                    
1.9. – Slovakia Ring:
  Power fest - DRAG, SLALOM & TUNING day
7.10. - letisko Trenčín:  Power fest
Viac info: www.zrychlenie.sk

text & foto: Slovenská šprintérska asociácia